Гърция ще организира референдум за спасителния план

10105
Гърция ще организира референдум за спасителния план
Снимка: Getty Images

Гърция ще реши с референдум дали да приеме предложенията на кредиторите, съобщи премиерът Алексис Ципрас. Допитването ще се проведе на 5 юли.

На 30 юни Атина трябва да плати 1,5 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ), но премиерът заяви, че ще поиска отсрочка, предаде БГНЕС.

Ципрас направи изненадващото си съобщение след извънредна среща на кабинета късно снощи. Сега гърците ще трябва да решат дали приемат условията на международните кредитори за спасителния план.

Ходът идва часове преди поредната среща на финансовите министри на еврозоната, на която те трябваше да преговарят по горещата тема. Без споразумение Гърция ще фалира на 30 юни, когато трябва да изплати над 1,5 млрд. евро на Международния валутен фонд.

"Тези предложения, които очевидно нарушават европейските правила и основните права на работа, равенство и достойнство показват, че целта на някои от партньорите и институциите не е работещо споразумение за всички партии, а вероятно унижението на цял един народ", коментира Ципрас в обръщението си. Министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис добави, че кабинетът ще гласува с "Не", писа в. "Файненшъл таймс".

По-късно днес Ципрас ще поиска парламентът да гласува предложението за референдум, съобщава в. "Катимерини". Премиерът уточни, че е против предложенията на ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), но ще ги приеме, ако гърците гласуват с "да".

Часове преди изявлението на Ципрас финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че няма причина да не бъде постигнато споразумение на срещата на министрите от еврозоната днес в Брюксел. По-рано в петък Гърция отхвърли предложението на кредиторите за петмесечно удължаване на спасителната програма, с което страната щеше да получи 12 млрд. евро. Според видяната от АФП оферта кредиторите са готови да отпуснат на Гърция 1,8 млрд. евро финансова помощ, за да може да бъде погасен дълга й към Международния валутен фонд.

Атина обаче нарече исканите реформи "неадекватни" и отхвърли офертата. По-рано канцлерката на Германия Ангела Меркел предупреди Гърция да не отказва "изключително щедрото" предложение. Премиерът Алексис Ципрас обаче заяви, че няма да приеме никакви ултиматуми от европейските партньори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com