Гърция: Отпада намаляването на пенсиите и вдигането на данъците

22574
Гърция: Отпада намаляването на пенсиите и вдигането на данъците
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция извоюва отмяна на мерките по съкращаване на пенсиите и увеличаване на данъците в рамките на споразумението за продължаване на финансовата помощ от ЕС.

Това заяви пред журналисти правителствен източник, коментирайки резултатите от извънредното заседание вчера на Еврогрупата и Гърция, на което бе постигнато въпросното споразумение, предаде БГНЕС.

"Постигната е основната цел на стратегическото планиране на времето (4 месеца) в рамките на временното споразумение, което ни два възможност да водим преговори. Провали се шантажът от последните дни", заяви източникът.

Гръцкото правителство смята, че благодарение на постигнатото споразумение са "отменени водещите към рецесия мерки, приети от предишното правителство, като намаляване на пенсиите, увеличаване на данъците, а също задълженията по прекомерния и нереален първичен профицит на държавния бюджет". Освен това "е ликвидирана такава неинституционална формация като "тройката" (международни кредитори), която издаваше заповеди и бе придобила прекомерна власт".

Припомняме, че вчера вечерта Еврогрупата и Гърция постигнаха на извънредна среща споразумение за удължаване на финансовата помощ за Гърция. Еврогрупата е задължила Гърция да подготви до вечерта на 23 февруари (понеделник) списък с реформи за спазването на поетите от Атина задължения, гласи съобщението за извънредната среща в Брюксел на Еврогрупата и Гърция по въпроса за продължаване на финансовата помощ за южната ни съседка. Според съобщението "списъкът с реформи е базиран на съществуващите договорености. Европейските и международните институции ще дадат първата си оценка дали предложенията са достатъчно основание за подготовка на поредния отчет (за състоянието на икономиката и реформите в страната). При взаимодействие с институциите (ЕС, Европейската централна банка-ЕЦБ и МВФ) този списък ще бъде дообработен и окончателно утвърден към края на април", се казва още в съобщението. В него специално се подчертава, че "само одобрението на този отчет" ще позволи на Гърция да получи "следващия транш от оставащите средства в рамките на програмата на Стабилизационния фонд на ЕС (EFSF)". При това отпускането на тези пари "също ще трябва да бъде одобрено от Еврогрупата".

В документа се уточнява, че "властите на Гърция потвърдиха своята готовност да спазват финансовите задължения пред кредиторите своевременно и в пълен обем".

"Новото гръцко правителство ще представи своя списък от реформи за следващия междинен етап, при които ще даде приоритет на онези, които представляват общо интерес, а именно борбата с данъчните измами, корупцията, преструктуриране на държавната администрация и справяне с хуманитарната криза", заяви на свой ред гръцки правителствен източник.

В същото време гръцкият портал "Прото тема" пише, че в споразумението между Атина и Еврогрупата за удължаване на финансовата помощ не се споменават мерки за строги икономии.

На свой ред председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че Гърция "може да променя своята бюджетна политика, но всички мерки, които тя ще приема, трябва да остават в рамките на съгласуваните (с международните кредитори) целеви бюджетни показатели". Ръководителят на Еврогрупата подчерта, че "не се предвижда промяната им".

Според изданието заявката на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис (на снимката) за удължаване на помощта е била одобрена след 4-часови консултации с Дейселблум, германския финансов министър Волфганг Шойбле и директорката на МВФ Кристин Лагард.

Одобрената заявка на Варуфакис е била допълнена с разяснения по някои пунктове, съобщиха гръцки чиновници.

Освен това по данни на гръцката страна "постигната е договореност за гъвкавост при реализация на програмата (за помощ), което бе искане на Атина, и в нея няма никакви позовавания на мерки за строги икономии".

"Прото тема" обяснява защо европейците се съгласили да удължат кредитното споразумение само до края юни. "Причината е, че през юли-август гръцката страна трябва да погаси дълг от 6.7 млрд евро на ЕЦБ, и европейците искат да имат лост за натиск върху Гърция. Освен това към края на юни Атина трябва да изплати на МВФ кредити за 5.2 млрд долара.

Еврозоната и Гърция с принципно споразумение

Предварително споразумение за удължаване на спасителната програма на ЕС и МВФ вече има. То е изготвено от финансовите министри на стран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com