Гърция е "мързелива измамница", според германския "Билд"

9666
Гърция е "мързелива измамница", според германския "Билд"
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският всекидневник "Билд" - един от най-четените в Европа – поде от началото на гръцката криза поход срещу Атина, обвинявайки я, че прахосва парите на германския данъкоплатец - линия, която експертите преценяват като повече меркантилна отколкото идеологическа.

"Хей, гърци, стига!" - с този призив излезе вестникът след новите търкания между Атина и европейските й кредитори. От 2010 г. злъчните пера на вестника, който се хвали, че има всеки ден 11 милиона читатели, се вихрят срещу "разорените гърци", на които трябва непрекъснато да се припомня, че "парите не падат от маслиновите дървета".

Гърция не смята да се отказва от "Турски поток"

Гърция не възнамерява да се откаже от изграждането на разклонението на "Турски поток" в страната. Това заяви гръцкият министър на инду...

Вестникът обаче отрича атаката му да е целенасочена. Ние нямаме никакъв проблем с гърците. Точно обратно! - заяви пред АФП Бела Анда, началникът на политическия отдел на изданието. Тя е красива страна и има богата култура.

Откакто през януари на власт дойде радикалната лява партия Сириза, тонът още се покачи. Не може обаче да се отрече талантът на всекидневника да улавя вече 53 г. пулса на германското общество.

През март всички депутати получиха електронно писмо от "Билд" с покана да кажат дали ще гласуват "за", "против" или ще се въздържат в случай, че бъде предложен трети спасителен план за Гърция, макар фактически никакъв нов план за оказване на помощ сега не се обсъжда.

Трябва да внимаваме какво се прави с парите от нашите данъци, оправдава се Бела Анда. Тази контролна функция е наша задача като независим печат, уверява той.

Светът според "Билд" е извънредно прост: от една страна са гърците, които пият много узо, като прибират златни пенсии или мамят данъчните на слънчевите си острови. Острови, които Атина би могла да продаде, за да попълни изпразнените си каси, съветва вестникът. От друга страна – германците, които стават рано, работят целия ден и от години са дойната крава на Европа заради данъците, които плащат.

Ципрас смята, че скоро ще бъде постигнато споразумение с кредиторите

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас изрази оптимизъм, че в скоро време Атина ще постигне споразумение с международните кредито...

Алексис Ципрас, премиер на Гърция? "Билд" никога не споменава поста му и вижда в негово лице единствено "ужаса на Европа" или "водача на гръцките радикали". Заплахата, която представлява тази средиземноморска страна, където 2,5 милиона германци все пак отидоха да получат тен през 2014 г., изглежда толкова голяма, че вестникът задава въпроса: Кой е по-опасен за нас – гъркът или руснакът (президентът Владимир Путин)?

Колкото до министъра на финансите, лъскавия Янис Варуфакис, той бе спипан от репортер на вестника по време на приключение с госпожата си на остров в Салонския залив, докато държавната хазна е празна. На езика на "Билд" това означава: "Варуфакис се измъква."

Този начин на работа, който се изразява в подклаждане на огъня е "бизнес модела" на "Билд", обяснява пред АФП Волфганг Щорц, съветник за връзките с обществеността и автор на изследване върху вестника.

Целта е изданието да има максимум читатели. Един ден ще е министърът на финансите, следващия – може да е разводът на филмова звезда, а третия – посещението в бардак на известен футболист, изтъква експертът.

"Билд" клейми и клевети цял един народ, за да поддържа усещането "ние срещу останалите", отбелязва Матс Шьонхаур, който води блог, критикуващ "Билд". Според него целта е привличане на широка аудитория, която да купува вестника.

САЩ обсъждат с Гърция контраоферта на "Турски поток"

Специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ по енергийните въпроси Амос Хохщайн ще се срещне днес в Атина с министри, сред к...

Подобно на останалия печат "Билд" е изправен пред намаляване на читателите си. Близо 2,2 милиона броя, продавани ежедневно, биха накарали всеки от европейските му побратими да му завиди, но това е половината от тиража преди 15 г., което го подтиква винаги да бъде агресивен.

В края на февруари "Билд" изписа на цялата си първа страница с огромни букви "NEIN" (Не) на продължаването при известни условия на финансовите помощи за Гърция, прието от депутатите. Читателите бяха приканени да си направят селфи с тази страница и така да могат да си видят снимката на първа страница на следващото издание.

"Билд", който е собственост на мощната пресгрупа Аксел Шпрингер, притежаваща и консервативния "Велт", бе разкритикуван от Федерацията на журналистите, която го обвини, че води политическа кампания срещу Гърция.

"Билд" пише само за "разорените гърци" ("Pleite-Griechen"), отбелязва Волфганг Щорц. Той повтаря този израз във всичките си статии, така че в кафенето между приятели, когато се спомене за Гърция, винаги на ум да идва този израз. Това е ударната му сила, заключава Щорц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com