Гръцките "горещи точки" ще са готови до 15 февруари

3331
Гръцките "горещи точки" ще са готови до 15 февруари
Снимка: Getty Images/Guliver

„Горещите точки” за посрещане на мигранти на гръцките острови в Егейско море ще са готови до края на тази седмица, съобщи „Катимерини”.

Южната ни съседка е под международен натиск да увеличи усилията по ограничаване на мигрантската вълна към Европа. В най-лошия случай страната е заплашена с изключване от Шенгенската зона.

В момента властите в Гърция са разкъсвани в усилията си едновременно да овладеят потока от хора, който пристига на островите от Турция, а заедно с това да се справят с превръщащата се в безкрайна дългова криза, предаде БГНЕС.

Министърът на отбраната Панос Каменос заяви, че на Гърция ще изпълни поставения срок за изграждане на 5 „горещи точки” за регистриране на мигранти на островите, както и 2 центъра за релокация на континенталната част.

„Поели сме ангажимента да завършим центровете до 15 февруари”, заяви Каменос пред репортери.

До момента има само един работещ приемен център - този на остров Лесбос. Той също ще бъде разширен.

„Горещите точки” трябва да послужат за снемане на пръстовите отпечатъци и снимане на мигрантите. В последствие те трябва да изчакат там одобрението или отхвърлянето на молбата им за убежище. Във втория случай биват връщани в родната им страна.

В края на миналата седмица на остров Кос избухнаха сблъсъци между полицията и малък брой местни, които не желаят направата на приемен център.

Местните се притесняват, че установяването на центъра може да е дългосрочно, заяви кмета на Кос Георгиос Киртисис. Според него има и риск „горещите точки” да подпомогнат работата на незаконните трафиканти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com