Груевски си докара симпатизанти с автобуси от цяла Македония (Видео)

16859
Груевски си докара симпатизанти с автобуси от цяла Македония (Видео)
Снимка: БГНЕС

Стотици автобуси от цяла Македония изпълниха всички централни улици на Скопие. Пътуващите ще участват в митинга в подкрепа на правителството на Никола Груевски, който започва в този момент, предаде БГНЕС.

Митингът се провежда пред парламента в центъра на Скопие и е по инициатива на управляващата партия на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ и е под наслов "Македония е силна". Проявата става само няколко часа след провала на втората лидерска среща в Македония с посредничеството на американския и европейския посланици. Утре, 19 май, в Страсбург лидерът на опозицията Зоран Заев и Никола Груевски ще имат нова среща, но този път с посредничеството на евродепутати.

Пред централната трибуна на предната линия сред гостите са скандалните Гордана Янкуловска и Сашо Миялков. Двамата подадоха оставки след кървавия инцидент в Куманово, при който загинаха 8 полицаи. Янкуловска ръководеше вътрешното министерство, а Миялков, който е братовчед на Груевски, спецслужбите. Самият Груевски застана до двамата.

Според Груевски "народният митинг има за цел да докаже, че в Македония има народ с характер, който няма да позволи някой от вън с вътрешни слуги да изпълнява чужди интересни и да събаря легитимното правителство. Македония не е нито Никола Груевски, нито Зоран Заев. Македония е народа, който се е събрал тук. Той е отговор на тези, които създават сценарии, които мислят, че ще ни излъжат с монтирани аудио записи. Македония не се предава, Македония е силна".

"Народният събор ще даде подкрепа на всички, които се борят за държавата в тези трудни моменти - за силите на реда и на тези, които искат Македония да излезе от кризата и да продължи по пътя на прогреса, за нови работни места, привличане на нови инвестиции, увеличаване на заплатите и пенсиите и увеличаване на субсидиите за земеделците", каза още Груевски преди митинга и добави, че той ще бъде мирен и без насилие, но мощен откъм присъствие.

В началото на митнига бяха прочетени няколко поздравителни писма до Груевски от европейски политически формации, включително от председателя на ЕНП Жозеф Дол. В повечето се изразява подкрепа за Груевски и се осъжда поведението на опозицията, която е свързана с чужди служби. Призоваваме за политически диалог. Институциите да изпитат обвиненията въз основа на силни доказателства”, се казва в писмото на Дол.

Една от първите, която говори пред множеството, каза, че ставащото в Скопие "приличало на случилото се в Киев", когато се събаряла легитимна власт чрез насилие. "Днес опозицията работи по украински сценарий и се търси местен Кличко", каза тя.

По партийна директива на ВМРО-ДПМНЕ мениджърите в държавните предприятия, училища, детски градини, болници, общини и други държавни и местни институции оказват натиск върху част от служителите. Особено засегнати са служители на временни договори, с граждански договори за работа и сезонните работници, реагира общинския комитет на СДСМ.

Вчера пред сградата на правителството десетки хиляди души участваха в националния граждански протест срещу режима на Груевски. Всички те поискаха незабавна оставка на кабинета. 

Протестът на гражданското движение "Протестирам" ще продължи и днес, като за разлика от предишни дни, той ще се проведе само пред сградата на Министерски съвет в Скопие, съобщават организаторите.

В предишни дни шествието е обикаляло между правителствената сграда и тези на съда и парламента на Македония. Тази вечер идеята на организаторите обаче е да се подкрепят мъжете и жените, които лагеруват пред Министерски съвет и които няма да си тръгнат докато не бъдат изпълнени исканията им, а именно оставка на правителството на Никола Груевски.

Русия: Западът има план за дестабилизиране на Македония

Министерството на външните работи на Русия разпространи съобщение за събитията в Македония, пише днес македонският вестник ”Дневн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com