Grexit: За и против

28072
Grexit: За и против
Снимка: Getty Images / Guliver

Казват, че говореното помага. Може би затова вече няколко години наред Брюксел и Атина водят мъчителен диалог за излизането на Гърция от еврозоната, без да достигнат до компромисно споразумение. Сега обаче повече от всякога изглежда, че балканската страна ще трябва да направи съдбоносен избор и да реши в каква посока ще гради бъдещето си. Да напусне ли Гърция еврозоната? И противници, и привърженици на Grexit-а имат достатъчно добри аргументи. Ето и някои от тях.

Гърция не иска да пести.

За. По всичко изглежда, че новото правителство в Атина спазва предизборните си обещания да сложи край на политиката на икономии. Кабинетът на Ципрас дори стигна още по-далеч, оттегляйки вече приетите мерки за съкращаване на разходите особено в социалната сфера, където бяха възстановени повторно на работа хиляди държавни служители.

Против. От началото на 2009 г. държавните разходи на страната са намалели с близо 30 млрд. евро, сочат резултатите от проучване, направено от изследователския център „Ханс Бьоклер“. Преобърнати в проценти, тези данни показват свиване на държавните разходи с цели 12 %. Много експерти са на мнение, че съкращенията са твърде трудни за следване, тъй като възпрепятстват нов икономически растеж. Така че въпреки икономиите, направени от Атина, равнището на дълга продължава да се увеличава.

Гърция отказва да се реформира.

За. Обсъжданите вече няколко години наред реформи така и не са изпълнени или са проведени частично към днешна дата. Гърция все още не разполага с поземлен кадастър; само малка част от обявените приватизационни процедури бяха доведени докрай. Новото правителство на Ципрас обяви като свой приоритет борбата с данъчните измами. Вместо това обаче Атина раздаде данъчна амнистия, от която се възползваха само богатите.

Против. Въпреки трудностите изследване на ОИСР показва, че Гърция категорично принадлежи към държавите с развиваща се икономика. В страната се провеждат реформи – пример за това е нееднократното повишаване на пенсионната възраст и либерализацията на редица професии. Отговорността за незавършените промени лежи не само върху правителството на Ципрас, но и върху предходните кабинети.

Гърция вече е получила прекалено много пари.

За. Междувременно европейските данъкоплатци отделиха 327 млрд. евро, за да подкрепят изпадналото в затруднение другарче. Това е най-високата сума, отпускана от Брюксел на държава-членка в Общността. Въпреки това парите не са подарък, а кредит, който Атина ще върне в срок до 30 години.

Против. Дали заемодателите ще видят обратно средствата си, е много несигурно. Още по-несигурно ще бъде обаче връщането им, ако се разиграе сценарий, при който Гърция излиза от еврозоната. А ако Grexit-ът доведе до верижна реакция в еврозоната, това означава само едно: допълнителна финансова тежест за другите държави-членки в размер на стотици милиарди.

Grexit-ът е по-добрия вариант за останалата част от Европа.

За. Оттеглянето на Гърция от еврозоната няма да има сериозни последици за страните от Общността, тъй като приносът й в за икономиката на ЕС едва надхвърля процент. Grexit-ът послужи за сигнал на другите държави – правилата трябва да се спазват, а безкрайните пазарлъци в крайна сметка трябва да бъдат наказвани.

Против. Grexit-ът може да предизвика верижна реакция, която да отприщи наново дискусиите за валутния съюз. А ако се случи така, че връщането на Гърция към драхмата в крайна сметка доведе до подем в икономиката, други държави също биха могли да поискат да последват примера й и по този начин да застрашат съществуването на валутния съюз. Това от своя страна ще предизвика нестабилна обстановка в целия континент и ще постави под въпрос конкурентоспособността на ЕС в световен мащаб.

Grexit-ът е по-добрия вариант за Гърция.

За. Без еврото, което е възприемано от голяма част на населението като валута, олицетворяваща чуждо владичество, доверието в демокрацията може да бъде засилено. Гърците ще се почувстват независими от Брюксел и това може да ги мотивира отново да превърнат страната си в конкурентноспособна.

Против. Убедителна част от гръцкото мнозинство обаче все още се чувства ангажирана с еврото. Напускането на валутния съюз заплашва страната с хаос, ще се изостри кризата в страната, бежанците може да бъдат изтласкани напред като изкупителна жертва на неуспехите на обществото. Това обаче няма да спести пари на Брюксел, а дори напротив – Гърция ще продължава да разчита на подкрепа на Брюксел.

Der Spiegel

Лагард предупреди, че няма да има повече гратисен период за Гърция

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди Гърция, че повече няма да й бъде предоставяно д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com