Германия защити Македония за правото й да пази границата си

1986
Германия защити Македония за правото й да пази границата си
Снимка: БГНЕС

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт отхвърли твърденията, появили се в медиите, че Берлин критикува Македония за акцията, с която македонските гранични служби предотвратиха нахлуването на бежанци от лагера Идомени.

На въпрос дали Германия ще осъди използването на гумени куршуми и сълзотворен газ срещу бежанците, Зайберт заяви, че опитите на бежанците да преминат границата е решение, което не дава надежда, а контролът на международните граници във всяка страна трябва да бъде в рамките на международните стандарти. По думите му Берлин е загрижен за тежките условия за настаняване на бежанците на границата между Македония и Гърция, както и за напрежението на границата, предаде БГНЕС.

Междувременно от македонското МВР отрекоха информацията за употребата на гумени куршуми от страна на македонските служители на реда. Според официалното съобщение от македонските власти на гръцко-македонската граница са използвани сълзотворен газ и водни оръдия.

Над 3000 бежанци се опитаха да преминат границата на Македония в неделя. Вътрешното министерство разбрало за готвения щурм по собствени канали. От гръцка страна не е получена никаква информация. В събота в лагера са били раздаване листовки на арабски език на мигрантите с призив в неделя да се атакува границата. В листовките се посочвал часът, мястото и колко души трябва да се съберат, за да атакуват границата. Листовките са раздавани предимно от германски и британски активисти на неправителственото сдружение "Солидарност", което доскоро действаше на остров Лесбос.

Това е вторият по-тежък инцидент в този район след затварянето на балканския маршрут на 7-ми март. На 14-ти март, подпомогнати от служители на неправителствени организации, над 2500 души щурмуваха границата, но само за няколко часа бяха върнати обратно на гръцка земя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com