Георге Иванов реши да покрие политическата каша в Македония, последва бурен протест

2326
Георге Иванов реши да покрие политическата каша в Македония, последва бурен протест

Привърженици на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ протестираха пред централата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и пред сградата на правителството в Скопие срещу решението на президента Георге Иванов да прекрати всички съдебни разследвания срещу политици в страната, предаде БГНЕС.

Участниците в протеста първоначално се събраха пред сградата на Специалната прокуратура за да изразят своята подкрепа за нейната работа, а след това пред офиса на Иванов в центъра на столицата. Те замерваха с яйца сградата и след това се отправиха пред централата на ВМРО-ДПМНЕ и правителството. Малко преди полунощ протестът приключи без инциденти. В протеста се включи и лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Македонският президент спря всички дела срещу политици

Македонският президент Георге Иванов обяви спиране на всички съдебни разследвания срещу водещите македонски политици, включително и п...

В същото време няколкостотин симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ се събраха пред централата на СДСМ за да протестират срещу поведението на партията и решението на Иванов да бъдат спрени делата срещу Заев.

ЕС изрази загриженост от решението на Георге Иванов и призова политическите фактори в страната да избягват действия, които могат да застрашат постигнато до момента. Говорителката Мая Коциянчич изрази подкрепата на ЕС за работата на Специалната прокуратура на Катица Янева. Според европейския комисар по разширяването на ЕС Йоханес Хан с "днешните си действия президентът не отговаря на неговото разбиране за върховенство на закона". Хан смята, че при това развитие има сериозни съмнения дали все още са възможни заслужаващи доверие избори в Македония.

Лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети призова Георге Иванов да оттегли решението си за спиране на всички разследвания и политически процеси. Според него това решение е нелегитимно.

Американското посолство в Скопие изрази загриженост от решението на Иванов и поиска повече информация и пояснения относно решението на президента.

Груевски и Заев взаимно си отправиха тежки обвинения

Управляващата партия в Република Македония на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ и опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ на Зоран Зае...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com