"Газпром" се ангажира с доставката на газ за Гърция

3748
"Газпром" се ангажира с доставката на газ за Гърция

"Газпром” обеща на Гърция да доставя 47 млрд. куб. м газ, които Гърция да използва или транзитира към Европа.

Руската компания също така се ангажира да привлече необходимите 2 млрд. евро за построяването на газопровода през гръцка територия, информира bTV.

Милер: Строим "Турски поток" по дъното на Черно море и чакаме европейската инфраструктура

"Газпром" е готов да сътрудничи с Еврокомисията по всички модели, включително в рамките на Европейския енергиен съюз, заяви ръководител...

Президентът на „Газпром” Алексей Милер даде гаранции на премиера Алексис Ципрас, че строителството на "Турски поток" ще бъде извършено според европейското законодателство.

Същевременно министерството на енергетиката в Атина съобщи, че е постигнато споразумение за съставяне на двустранна работна група по проучване на условията и възможностите за реализация на проекта "Турски поток". Трансфер на руски газ през Гърция за Европа е възможно само по принципите на европейското законодателство, коментираха министри от правителството, предаде БНР.

Срещата между шефа на "Газпром" и министър Лафазанис уточни очакваната по-ниска цена за доставките на руски газ за Гърция. Двете страни не съобщиха, дали тема на разговорите е и приватизацията на гръцката газова компания ДЕПА. "Газпром" не успя да приключи сделката миналата година поради несъгласие с някои условия, наложени от Европейската комисия. Процедурата по приватизация на гръцката газова компания стартира отново, като се очаква заявка за участие от Москва.

В сряда енергийният министър на Гърция пристига в София, където с колегите си от България и Румъния ще обсъди изграждането на така наречения „вертикален газопровод”. Той трябва да свърже бъдещия Южен газов коридор с газопреносните системи на нашата страна и на Румъния.

Милер твърди: До края на 2016-та година "Турски поток" тръгва

Руският държавен концерн "Газпром" планира новият газов маршрут през Турция (бел. ред. - "Турски поток") да заработи до края на 2016 го...

Според информация на водещи чуждестранни медии, сред които "Ройтерс" и "Блумбърг", днес Европейската комисия може да да обвини "Газпром" за злоупотреба с монополно положение на пазарите в Източна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com