Ердоган поздрави Зукърбърг за защитата на мюсюлманите

7769
Ердоган поздрави Зукърбърг за защитата на мюсюлманите

Турският президент Реджеп Ердоган поздрави основателя на Facebook Марк Зукърбърг за точното обяснение на разликата между ислям и тероризъм, след като милионерът публикува съобщение в социалната мрежа срещу дискриминацията на мюсюлмани.

Ердоган, който по-рано беше отправял заплахи да блокира социалната мрежа в Турция, използва официалния си профил, за да напише своето послание, което беше публикувано както на турски, така и на английски, предаде AFP.

„Високо ценя посланието на Марк Зукърбърг за това, че показа дълбоките разлики между исляма и тероризма, тъй като тези две концепции често се споменават заедно тези дни“, написа турският лидер.

„Както винаги съм казвал на различни платформи, ислямът е религия на мира. Жестоките мрежи, които насилстват исляма в името на своите собствени цели, избиват невинни хора всеки ден, особено мюсюлмани“, допълни той.

В коментар в своята собствена страница във Facebook Марк Зукербърг заяви в сряда, че мюсюлманската общност не трябва да се страхува от това, че е „преследвана за действията на другите“.

“Ако сте мюсюлманин в тази общност, като лидер на „Фейсбук“ искам да знаете, че вие винаги сте добре дошли тук и че ние ще се борим да защитим вашите права и да създадем мирна и сигурна среда за вас“, написа той.

Посланието на младия баща Зукърбърг дойде само дни, след като републиканският кандидат за президентската надпревара в САЩ Доналд Тръмп предизвика сериозно публично недоволство с искането си да бъде наложена забрана за пътуване на мюсюлмани към САЩ.

Ердоган беше избран за президент през август 2014 г., след като по-рано през годината, в навечерието на местните избори в страната, като все още премиер на Турция той блокира достъпа до друга социална мрежа - Twitter, както и до сайта YouTube.

Тогава съществуваше възможността същата съдба да сполети и Facebook, тъй като според Ердоган неговите опоненти използват социалната мрежа, за да го нападат.

В момента неговата страница във Facebook се използва редовно, а от февруари насам е активен и официалният му профил в Twitter - @RT_Erdogan.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com