Ердоган: Ако се докаже, че Турция е купувала петрол от ИД, подавам оставка

8424
Ердоган: Ако се докаже, че Турция е купувала петрол от ИД, подавам оставка
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че е готов да си подаде оставката, ако се потвърдят твърденията, че Турция купувала нефт от терористичната ислямистка групировка "Ислямска държава" (ИД). Той нарече подобни твърдения "неморални".

"Ние не сме толкова безчестни, че да купуваме петрол от терористите. Ако такова нещо бъде доказано, аз ще напусна поста си. Ако има каквито и да е било доказателства, нека ги покажат да ги видим", каза той, цитиран от ТАСС.

Медийни публикации посочиха сина на Ердоган като купувач на петрола на ИД

Според турски и сирийски медии, цитирани от РИА Новости, родният син на турския лидер Реджеп Ердоган – Билал Ердоган – факт...

"Говоря напълно директно. Ако подобни факти бъдат потвърдени, аз няма да остана на поста си. При това питам уважаемия Путин, ще остане ли той на своя", заяви Ердоган пред журналисти на конференцията за климата в Париж по повод изявления на руското ръководство, че Турция е свързана с контрабандата на петрол от контролираните от ИД райони в Сирия с финансиране на терористите. 

Днес руският президент Владимир Путин заяви, че Турция е свалила руския военен самолет, за да защити търговията на „Ислямска държава" с петрола. "Русия има всички основания да смята, че руският Су-24 бе свален, за да се подсигурят доставки на нелегален нефт от Сирия в Турция“, заяви Путин, който добави, че продължава финансирането на терористите в Сирия. "Сега ние получаваме допълнителни данни, които потвърждават, че от нефтените находища, контролирани от ИД, този петрол в промишлени мащаби влиза в Турция“, каза той. По думите му нефтът се превозва към пристанищата, откъдето се товари на танкери. „Защитата на туркмените (сирийските) е само предлог“, убеден е Путин.

"Всички ние и лично аз много съжаляваме, защото аз лично направих твърде много за изграждането на тези отношения (с Турция) в продължение на един дълъг период от време. Но има проблеми, които възникнаха отдавна и които се опитвахме да разрешим в диалог с нашите турски партньори", подчерта още той.

Владимир Путин разкри и подробности от 30-минутната си среща с американския президент Барак Обама, проведена в рамките на форума във френската столица, информира БГНЕС. 

Обама и Ердоган са говорили за сваляне на напрежението по отношение на Русия

Президентът на САЩ Барак Обама и турският президент Реджеп Ердоган са стигнали до съгласие за „важността на намаляване на напре...

Има разбиране с американския президент за политическото регулиране в Сирия, посочи Владимир Путин. Двамата са говорили за списъка с терористичните организации, действащи в Сирия, и за тактиката на съвместните действия. "Като цяло има разбиране накъде трябва да се върви. Ако говорим за политическо регулиране, то трябва да се работи върху нова конституция, върху нови избори и контрола върху техния резултат“, изтъкна Путин. 

На свой ред американският президент Барак Обама изрази съжаление заради инцидента с руския самолет Су-24, информира руският президентски говорител Дмитрий Песков. Песков уточни, че срещата между двамата президенти била съгласувана тази сутрин. Тя продължи половин час и според неговата оценка „бе достатъчно наситена“ 

Според агенция Reuters Барак Обама казал на Путин, че Асад трябва да напусне поста в рамките на политическия преход в Сирия. Обама „подчерта дипломатическото решение на кризата в Украйна“ и повтори позицията на Вашингтон, че „санкциите спрямо Русия може да бъдат отменени при изпълнение на Минските договорености от Москва“, заяви представител на Белия дом. 

30-минутна среща премина при закрити врата, без присъствието на журналисти.

Нетаняху: Русия и Израел ще си сътрудничат "по суша, във въздуха и не само там"

Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху констатираха успешната координация между военните на двете стра...

Предишната среща на Путин и Обама бе преди две седмица на срещата на Г-20 в Анталия, Турция. Тя продължи 20-на минути. Тогава срещата също не бе официална и протече в почивките между заседанията. Последните пълноценни преговори между Путин и Обама се проведоха в края на септември в Ню Йорк в рамките на юбилейната сесия на Общото събрание на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com