ЕП сформира група за помиряване на партиите в Македония

10661
ЕП сформира група за помиряване на партиите в Македония

Европейското посредничество за преодоляване на политическата ситуация в Македония трябва да започне в края на март, след като Европейският парламент създаде група, която ще се опита да установи връзка между управляващата партия и опозицията.

Говорителката на Европейската комисия Мая Коциянчич потвърди, че политическите групи в Европейския парламент ще сформират група, която ще се опита да помири най-големите политически партии в страната, предаде БГНЕС.

Кореспондентът на портала НОВА от Брюксел съобщи, че срещата на европейските депутати с най-близките сътрудници на лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ ще се проведе в Европейския парламент. Трима европейски депутати, които са решили да направят опит да помогнат на Македония да намери изход от сегашната дълбока политическа криза, са решили да изпратят покана на двете основни политически партии да дойдат в Брюксел и там да се проведе първия кръг от преговорите.

Еврокомисарят Йоханес Хан в Европейския парламент миналата седмица, заяви, че приветства всяка инициатива, предприета от групите на европейските политически партии и отделни членове на Европейския парламент , за да се помогне за преодоляването на кризата.

"Приветстваме им да се ангажират", заяви вчера говорителката на върховният представител за външната политика и сигурността, Федерика Могерини.

Коциянчич каза още, че партиите в Македония трябва да покажат отговорност и да се включат в конструктивен диалог. "Комисията разбра, че първото заседание на работната група от Европарламента трябва да се проведе с представители на партиите преди края на месеца . Комисията ще работи в тясно сътрудничество с членовете на Европейския парламент в това отношение. Но основното политическо задължение остава на партиите в Македония – те трябва да покажат отговорност и да се включат в конструктивен диалог за преодоляване на сегашната криза, като се съсредоточат върху стратегическите приоритети на страната и всички нейни граждани", заяви Коциянчич.

Според информация от преди няколко седмици, след посещението на еврокомисаря Хан в Скопие, в Македония се очакваше посредничество от трима евродепутати: докладчикът за страната Иво Вайгъл, като член на Алианса на либералдемократите; Ричард Ховит, като представител на европейските социалисти и социалдемократи и Едуард Кукан от Европейската народна партия.

В политическите кръгове в страната, обаче, се поставя дилемата дали с оглед на сложната политическа ситуация единствено европейско посредничество на това ниво би могло да бъде ефективно за облекчаване на отношенията между главните политически представители в Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани