Експерти: Турция запазва добра икономическа стабилност

2962
Експерти: Турция запазва добра икономическа стабилност

Икономиката на Турция ще отчете растеж от 3,6% през 2016 г. като запазва сравнително добра икономическа стабилност. Това предвиждат от компанията за кредитно застраховане „Кофас" в анализа си за южната ни съседка.

През изминалите години страната има умерен икономически растеж. След нарастване с 4,2% през 2013 г., растежът се забавя до 2,9% през 2014 г. За миналата година се очаква той да е 4,2%, по данни на Световната банка. Турция е 17-тата най-голяма икономика в света.

С 10% се е понижил броят на чуждестранните посетители в Турция

Броят на чуждестранните посетители в Турция се е понижил с 10% през февруари, което е най-големият спад за последните 10 години. Причи...

Според прогнозата на "Кофас" растежът на брутния вътрешен продукт на Турция за тази година се основата в голяма степен на бавното възстановяване на световната икономика.

Отчитайки бежанската криза и свързаните с нея геополитически промени, от компанията за кредитно застраховане все пак смятат, че страна като Турция, въпреки че е изложена на миграционен натиск, запазва относително добра икономическа стабилност и не се характеризира със сериозно увеличение на рисковете.

Според анализаторите растежът може да се възползва от отслабване на вътрешните политически напрежения. Също така фактор за икономическото развитие на южната ни съседка са солидните публични инвестиции, отчитат експертите.

Милена Виденова, управител на "Кофас" за България, посочи, че в южната ни съседка има благоприятна демографска среда с положителен коефициент на раждаемост и добро качество на работната сила.

САЩ и Турция са основните заплахи за Русия през 2016 г., твърдят експерти

Главните външнополитически предизвикателства за Русия през 2016 г. ще бъдат отношенията със САЩ и с Турция, както и заплахата за въвлич...

Като негативно влияние за Турция се отчитат несигурната регионална обстановка, самоубийствените атентати, както и влошаването на отношенията с Русия. Досега турската икономика не засегната от негативното влияние на терористичните нападения, но се очаква тези атаки на имат сериозни последствия, отчитат от "Кофас".

Какво е състоянието на турската валута и какво е значението на Турция за българската икономика може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com