Експерт: Атентатът в Истанбул има политико-икономически цели

3095
Експерт: Атентатът в Истанбул има политико-икономически цели
Снимка: Twitter/Velina Tchakarova

Основната цел на атентата в Истанбул не е всяване на страх и ужас, а политико-икономическа, както и предупреждение и послание. Това заяви експертът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков в ефира на Нова телевизия.

Вчера сутринта мощен взрив прогърмя в района на площад "Султанахмед" в старата част на Истанбул до трамвайна спирка, на която се намирала група туристи. Според властите са загинали поне десет души, 15 са ранени, двама от които – тежко.

Девет от загиналите в терористичния акт в Истанбул са германци

Девет от десетте жертви на терористичния акт в Истанбул са граждани на Германия, съобщава немският тв канал N-24, като се позовава на т...

В технологично отношение атентът е изпълнен перфектно, заяви Славчо Велков, добавяйки, че е имало малко жертви, защото се е случил на окртито.

По думите му той е предупреждение към Турция заради нарушаване на отношенията и преустаноцена търговия на Анкара с терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Той добави е, че са били ударени с авиация много петролопроводи (контролирани от ИД, бел. ред.).

Саудитска Арабия преди месец създаде трета коалиция от 34 държави срещу "Ислямска държава", което Турция приветства. Натрупаха се мотиви в ИД не да обяви война на Турция, а да я предупреди, каза Велков.

По думите му голям удар е нанесен върху туризма. Съвсем целенасочено беше избрано знаково място, каза експертът.

Външно министерство призова за бдителност при престой в големи турски градове

Отчитайки повишеното напрежение вследствие на бомбената експлозия в района на площад "Султанахмет" в туристическата част на град Истанб...

Според Славчо Велков посланието към Европа е: "Вие ни пречите на стратегията за ислямизиране на Европа и затова и ние убиваме ваши граждани". "Изборът на група немски туристи никак не е случаен", каза още той.

По информация на медиите девет от десетте жертви на терористичния акт в Истанбул са граждани на Германия.

"На мен ми направи впечатление заявлението на Ердоган, който каза "Ние сме против всички терористични организация и затова ни удрят", коментира Славчо Велков, който обаче не се съгласи с това твърдение на турския президент. "Който толерира или се заиграва с тероризъм рано или късно попада под неговите удари", каза още той.

"Решително осъждам терористичния акт, осъществен от терорист-камикадзе със сирийски произход. Имаме десет загинали, сред тях са граждани на Турция и чужденци, 15 души са ранени", каза вчера Реджеп Ердоган. 

МВнР все още няма информация за пострадали българи при взрива в Истанбул

Все още няма информация за пострадали български граждани при взрива в Истанбул. Това заяви говорителят на министерството на външните ра...

Коментирайки атентата депутатът от Патриотичния фронт, Валери Симеонов заяви, че според него атентатът в Истанбул е извършен от кюрдски терористи. Аз мисля, че в случая се прехвърля като заблуждаваш маневра отговорността върху "Ислямска държава", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com