ЕК получи мандат да сключи споразумение с Турция за спиране на бежанците

3892
ЕК получи мандат да сключи споразумение с Турция за спиране на бежанците
Снимка: Gettyimages

Европейската комисия (ЕК) получи мандат от лидерите на държавите членки за споразумение с Турция за спиране на миграционните потоци. От Анкара се иска да се справи с трафикантите, да позволи създаването на шест центъра за прием на бежанци на нейна територия, както и съвместни действия по охрана на морските и сухопътните граници.

В замяна Турция е поискала 3 млрд. евро, ранно отпадане на визите и ускоряване на преговорите за членство. Нито едно от тези очаквания обаче категорично не е обещано в текста на заключителния документ от срещата, отбелязва БНР.

Леви и десни в България искат промяна след "смъртта" на Дъблинското споразумение

Дъблинското споразумение е „мъртво“. Около тази теза се обединиха евродепутатите Светослав Малинов, член на Европейската на...

Лидерите на ЕС, освен това, критикуваха руските въздушни удари срещу умерени сирийски бунтовници и предупредиха за опасност от военна ескалация в Сирия.

Същевременно Анкара предупреди европейските си партньори, че фокусът им към решаването на бежанския проблем е погрешен. В турската столица външният министър на страната Феридун Синирлиоглу, цитиран от Reuters, подчерта, че съвместният план за действие с Европейския съюз все още е в работна фаза и не е финализиран. Не отговаря на истината създаваното впечатление, че е постигната договорка Турция да задържа на своя територия бежанците в замяна на европейски фондове,уточни Синирлиоглу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани