Джуканович: Черна гора смята, че ще влезе в НАТО към средата на 2017 г.

1811
Джуканович: Черна гора смята, че ще влезе в НАТО към средата на 2017 г.

Властите на Черна гора разчитат, че страната ще стане пълноправен член на НАТО още в средата на 2017 г. Това заяви в интервю за тв канала "Дождь" премиерът на републиката Мило Джуканович.

"Ние можем реално да очакваме, че към средата на 2017 г. Черна гора ще стане пълноправен член на НАТО", каза той. "След получаването на покана от НАТО започна нова фаза - преговори за влизане, които се водят успешно. Очаквам, че те ще завършат след месец и половина, а след това ще започне процедура по ратифициране на членството на Черна гора в парламентите на страните членки на алианса", добави Джуканович.

Решението за покана на Черна гора в НАТО бе взето на среща на министрите на външните работи на страните членки през декември миналата година. Преговорите могат да продължат две години и половина, а след това решението за приемане на Черна гора трябва да бъде гласувано от всичките 28 страни членки на НАТО, предаде БГНЕС.

Решението на страната да стане член на Североатлантическия алианс не е насочено срещу руските интереси, заяви премиерът Джуканович. "Ние смятаме, че имаме право сами да определяме своя път в бъдеще. И това не е измислено или насочено срещу когото и да е било, срледователно не е насочено и срещу руските интереси", заяви той. Той каза, че не е учуден от негативната оценка на Русия по повод това решение. "Ниу очаквахме Русия да изкаже недоволство във връзка с намерението на Черна гора да влезе в НАТО. Но ще бъде пределно искрен - такава степен на негодувание изключително ни удиви", добави той. По-рано представителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва призовава Подгорица да проведе референдум по въпроса за членството на страната в НАТО, но няма да оказва давление върху властите на Черна гора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com