Давутоглу и Ципрас: Отговорността за бежанската криза да се поеме от международните актьори

5525
Давутоглу и Ципрас: Отговорността за бежанската криза да се поеме от международните актьори
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция и Гърция са потърпевши от сирийската криза, а не са отговорни за нея. Това каза турският премиер Ахмет Давутоглу на пресконференция след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Двамата лидери също така заявиха, че отговорността за бежанската криза трябва да бъде поета от международните актьори като ЕС, САЩ и Съвета за сигурност на ООН. 

Турски граничари застреляха предполагаем член на ИД

Турските сили за сигурност убиха предполагаем боец от „Ислямска държава” и задържаха още 21 души. Това предаде AFP. Заподо...

"Като потърпевшите, като страните, засегнати от всички тези проблеми, ние решихме да проведем техническа двустранна работа“, каза турският премиер, цитиран от турското издание Hurriyet. 

Основната тема по време на първата официална визита на Ципрас в Анкара беше бежанската вълна и справянето с нея, която идва на територията на Европа от Турция през Гърция. Двамата лидери се съгласиха да създадат повече двустранни механизми за справянето с проблема, както и назначаването на работна група. 

Давутоглу допълни още, че командирите на гръцката брегова охрана водят преговори със своите турски колеги за засилването на мерки срещу нелегалната миграция в Егейско море. "Ние не сме съгласни с усилията да се постави целият натиск върху две държави“, каза турският премиер, предаде БГНЕС.

От своя страна гръцкият министър-председател повтори предишно предложение на ЕС, според което на територията на съседните на Сирия държави трябва да бъдат отворени т. нар. „горещи точки“ или центрове за регистрация. “Можете да ги наречете центрове за настаняване или идентификационни центрове“, каза Ципрас. 

Ердоган натовари Давутоглу да състави правителство

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган натовари председателя на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ Ахмет Давутоглу да съст...

Двамата лидери също така са обсъдили и продължаващите разговори за обединението на о. Кипър. Според Давутоглу двете страни имат редица възможности за действие по Кипърския въпрос като той също така добави, че се надява Атина да подкрепи присъединяването на Анкара към ЕС.

Гърция и Турция трябва да засилят сътрудничеството си в борбата срещу трафикантите, които транспортират стотици хиляди бежанци и мигранти от Турция през гръцките острови към Европа, каза също гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Zaman.

Около 650 000 бежанци и мигранти, бягащи от войната и бедността в Близкия изток, са достигнали ЕС през Гърция през тази година, рискувайки живота си в пренаселени, паянтови лодки. Хиляди са се удавили, припмня "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани