Ципрас полага клетва като премиер тази вечер, според гръцки издания предстоят тежки реформи

5206
Ципрас полага клетва като премиер тази вечер, според гръцки издания предстоят тежки реформи
Снимка: Getty Images/Guliver

СИРИЗА удържа чиста победа на предсрочните парламентарни избори и ще състави правителство с предишните си съюзници – партията „Независими гърци“. Така гръцките медии коментират резултатите от вчерашния вот в страната, пише БГНЕС.

Междувременно стана ясно, че лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас ще се закълне като министър-председател в Президентския дворец тази вечер в 20.00 часа местно и българско време.Новината беше обявена от самия Ципрас,  съобщава държавната телевизия ЕРТ.

Бъдещият премиер ще се срещне с президента Пракопис Павлопулос, който ще му връчи мандат за съставяне на коалиционна правителство с дясната партия „Независими гърци“. Все още не е обявен часът на срещата. Съставът на правителството също не се разкрива.

Правителството ще положи клетва утре, допълва телевизията, цитирана от ТАСС.

На състоялите се вчера избори СИРИЗА спечели 35% от гласовете. На второ място се нареди нейният основен конкурент консервативната „Нова демокрация“ с 28,1%, следвана от неонацистите от „Златна зора” със 7,11% и ПАСОК с 6,42%. Останалите партии, които влизат в парламента, са Компартията с 5,47%, „Потами” с 3,93%, „Независими гърци” – 3,7% и Центристката партия с 3,45%.

СИРИЗА ще получи 145 места в парламента, като за мнозинство са й нужни 151. „Нова демокрация” има 75 места, „Златна зора” -19, ПАСОК – 17, Комунистическата партия – 14, „Потами” – 11, „Независими гърци” – 10 и Центристката партия – 9.

В Гърция СИРИЗА печели изборите

Публикуваните от Министерство на вътрешните работи на Гърция официални данни от хода на преброяването на гласовете от провелите се в не...

„Алексис Ципрас постигна чиста победа и получи силен мандат за съставяне на правителство за четири години. Лидерът на СИРИЗА господстваше на политическата сцена след обявяване на изборните резултати. Ципрас стана безспорният победител, успявайки да опровергае най-песимистичните прогнози за партията, след като тя беше напусната от Панайотис Лафазанис“, пише вестник „Етнос“.

„Голяма СИРИЗА и 8-партиен парламент са резултатите от изборите на 20 септември, въпреки всички прогнози, които предсказваха дерби между партията на Ципрас и „Нова демокрация“, коментира „Имерисия“.

Губещите на тези избори са социологическите агенции, защото дори първият екзит пол показа съществено отклонение от крайните резултати на двете основни партии, отбелязва на свой ред „Катимерини“.

„Победата на СИРИЗА не излезе чак толкова скъпо, особено след разкола в партията и създаването на „Народен съюз“ на Лафазанис, перепетите свързани с референдума и въвеждането на контрол върху капиталите. Точно обратното, „Нова демокрация“, въпреки впечатляващото си възстановяване след като бе поета от Вангелис Меймаракис, не успя да извърши промяната, защото изборите не се превърнаха в двупартийна битка, а малките „проевропейски партии“ оказаха значителна съпротива“, отбелязва още вестникът.

СИРИЗА спечели предсрочните избори в Гърция, но с малка преднина

Лявата партия СИРИЗА печели 30-34% от гласовете на предсрочните парламентарни избори в Гърция, а консервативната партия "Нова демокраци...

Основната особеност на новия парламент след провала на „Народен съюз“ на Лафазанис е, че в него са останали само две антиевропейски сили – кранодясната „Златна зора“ и Комунистическата партия.

„Вима“ напомня, че левите политици от т.нар. група „53“ се стремят да осъществят контрол над ръководството на СИРИЗА.

Що се отнася до бъдещите министри, „Вима“ смята, че вицепремиер може да стане Евклид Цакалотос, който приключи преговорите с международните кредитори на Атина. Йоргос Хулиаракис е спряган за финансов министър. В момента той заема този пост в служебния кабинет, а преди това е ръководил групата икономически експерти.

„Смята се за решен въпроса – Панос Каменос остава в министерството на отбраната, а Панайотис Курумплис – в министерството на здравеопазването“, пише изданието. Председател на парламента може да стане бившият вицепремиер Янис Драгасакис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com