Ципрас отстъпи пред еврозоната и МВФ - засега

18730
Ципрас отстъпи пред еврозоната и МВФ - засега
Снимка: Getty Images / Guliver

Както и се очакваше, Гърция официално поиска удължаване на спасителната програма от еврозоната. Искането на Алексис Ципрас и компания е за шест месеца по-дълъг срок, предаде Reuters.

Спасителната програма, договорена от Атина с ЕС и МВФ, изтича след по-малко от седмица и южните ни съседи трябваше спешно да постигнат договорка за удължаване. Очакваше се днес Гърция официално да заяви намеренията си, което и стана в крайна сметка. В петък следобед (20 февруари) членовете на Еврогрупата (финансовите министри на страните-членки на еврозоната) да се срещнат и да решат как дали да одобрят искането.

Атина няма да подпише удължаването на меморандума с кредиторите

Гърция се опитва чрез диалог да намери почва за разбирателство. Това заяви пред радио Skai говорителят на гръцкото правителство. &bdqu...

Според информацията Гърция иска промяна в условията на спасителната програма. Атина е съгласна да поддържа „фискален баланс” през тази половин година, в която трае споразумението, да направи незабавни реформи в борбата с данъчните измами и корупцията и да предприеме мерки за повишаване на икономическия растеж. Най-важното условие, което Гърция приема, е процесът на изпълнение на тези обещания да се наблюдава от ЕК, ЕЦБ и МВФ. Това е рязък завой от прокламираното от Ципрас и финансовия министър на Гърция Варуфакис, че няма да си сътрудничат с Тройката (точно ЕС, ЕЦБ и МВФ). Тепърва предстоят преговори за реформи на трудовия пазар, приватизацията и фискалните цели пред Гърция.

Целта на шестмесечния период на действие на спасителната програма е да се договори нова дългосрочна програма при различни условия. Досега еврозоната не успяваше да убеди Гърция да спази условията на течащата все още програма, според които Атина трябваше в края на годината да има 3% бюджетен излишък, но преди да покрие разходите.

Новината веднага доведе до ръст от 2% на гръцката борса, а акциите на банките в страната се покачиха със средно 9%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com