Брюксел дава 3 месеца на Гърция да се справи с контрола по границите

2898
Брюксел дава 3 месеца на Гърция да се справи с контрола по границите
Снимка: Thinkstock

Страните от Европейския съюз дадоха тримесечен срок на Гърция да се справи с проблемите във връзка с контролирането на мигрантския поток. В противен случай тя е заплашена от налагането на граничен контрол с останалите страни от Шенгенската зона, съобщава БНР, позовавайки се на източници от Брюксел.

Атина има месец да изготви план за действие, а до 90 дни трябва да съобщи какво е постигнала. За това време тя трябва да изпълни 50 препоръки за затягане на проверките по границата.

Сблъсъци между фермери и полиция в Гърция

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи фермери, които започнаха да хвърлят камъни по сграда на земедел...

Европейската комисия (ЕК) е обезпокоена от положението по границата на Гърция и България заради свободното движение на стоки в общността, съобщи междувременно говорителката на Комисията Луси Коде, цитирана от РИА Новости.

"Ние внимателно и с обезпокоеност следим за развитието на обстановката, свързано с блокадите по гръцко-българската граница. Властите на двете страни ни съобщиха за блокадите. Гръцката страна направи това на 29 януари, българската на 3 февруари“, заяви Коде, уточнявайки, че има „опасност от прекъсване на свободното движение на стоки“, предаде БГНЕС.

По думите й гръцките власти всекидневно информират ЕК, но само за текущата ситуация. „Необходима ни е информация за мерките, които Гърция предприема за осигуряването на свободното движение на стоки“, отбеляза Коде. По думите й ЕК изпрати на 10 февруари съответното запитване до Атина и се надява на скорошен отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com