Благодарим на Турция и работим за либерализиране на визите между двете държави

4205
Благодарим на Турция и работим за либерализиране на визите между двете държави
Снимка: Facebook/Бойко Борисов

Миграционният поток и свързаните с него рискове за сигурността обсъдиха в Истанбул българския премиер Бойко Борсисов с турския му колега Ахмед Давутоглу, предаде БНР.

На Европейския съвет ще защитаваме нашата позиция за изграждане на зона за сигурност в Сирия и включване на Турция в третия пакет на сигурните държави. Това е казал Бойко Борисов пред премиера на южната ни съседка на среща между двамата в Истанбул, където се провежда глобалният форум "Миграция и развитие", информира самият Бойко Борисов чрез страницата си във Facebook.

Борисов разговаря с Ердоган

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор тази сутрин с турския президент Реджеп Ердоган, който в момента не е в ...

"Оценяваме огромните усилия и трудности, които турската държава има, за да задържи милионите бежанци на своя територия. Уверих турския си колега, че на Европейския съвет ще защитаваме нашата позиция за изграждане на зона за сигурност в Сирия и включване на Турция в третия пакет на сигурните държави”, пише Борисов в социалната мрежа.

"И в същото време да кажа едно голямо „благодаря“ за усилията, която турската държава прави да задържа на своя територия хората, прокудени от Сирия и околните държави, огромните усилия, жест и трудности, които турската държава има, за да не дойдат тези милиони бежанци на нашата граница", каза Бойко Борисов, цитиран от БНР

"В двустранните си отношения ще работим и за либерализиране на визите между България и Турция, тъй като това е важно както за туризма, така и за бизнеса като цяло", информира премиерът.

"Само след няколко дни ще открием последния участък от АМ „Марица” и до Истанбул ще се стига по-бързо с кола, отколкото със самолет. Благодарих на премиера и на неговия здравен министър за добрата работа по бартера на ваксини. Така страната ни получи необходимите 5-валентни ваксини, а в замяна предоставихме на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза, които се произвеждат у нас”, посочва Борисов и в заключение добавя: „Посещението ми бе кратко, но то е израз на приятелство, благодарност и съпричастност. Пожелах на премиера Давутоглу успешен и ползотворен форум”.

Сергей Лавров: Бойко Борисов трябва да се срамува пред избирателите си

Българският премиер Бойко Борисов трябва да се срамува пред избирателите си заради твърдението си, че руските енергийни проекти в стран...

В рамките на съвместните изявления, Борисов изказа съболезнованията си за жертвите от терористичният акт в Турция от преди седмица и обеща застъпничество пред европейските лидери за исканията на турската страна, информира националното радио.

Турският премиер Ахмед Давутоглу информира, че се води задълбочено разследване на самоубийствения бомбен атентат и извършителите ще понесат последствията. "Още веднаж искам да повторя, че независимо кой и каква връзка има с провеждането на този низък акт на тероризъм, ние ще стигнем до него и всички виновни ще бъдат предадени на правосъдието", каза Давутоглу.

В писмо до европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск е предупредил Турция, че ще получи отстъпки от ЕС само ако успешно намали потока от бежанци към Европа. Туск припомня започналите преговори за мигрантската криза с Турция, която, според европейски представители, искала визови облекчения, повече европейско финансиране и напредък по пътя към членството в Блока.

Подобно мнение в началото на месеца изрази и председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клон Юнкер. "Ако Турция не бъде в списъка с „безопасни страни”, преговорите за членство в ЕС могат да бъдат прекъснати”, каза той.

Турция привика САЩ и Русия да се разберат за сирийските кюрди

Турция привика посланиците на САЩ и Русия, за да предупреди двете страни да не предоставят въоръжение и подкрепа на силите на сирийскит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани