Бежанският щурм на гръцко-македонската граница бил подстрекаван с листовки

3453
Бежанският щурм на гръцко-македонската граница бил подстрекаван с листовки
Снимка: Gettyimages.com

Във вчерашния опит за нахлуване на македонска територия участваха над 3000 мигранти от лагера в Идомени (Сухово). През цялото време гръцката полиция наблюдаваше случващото се и не се намеси за спиране на безредиците. 

Това се казва в официално съобщение на македонското вътрешно министерство по повод опитите за нахлуване от гръцка на македонска земя на няколко хиляди мигранти през вчерашния ден, предаде БГНЕС.

Австрия без промяна на твърдата линия към бежанците

Новият министър на вътрешните работи на Австрия Волфганг Соботка заяви в неделя, че ще последва твърдата линия срещу мигрантите. Собот...

Около 500 души се събраха по оградата на гръцко-македонската граница с искане да бъдат пропуснати към Западна Европа. Македонската полиция е използва сълзотворен газ, за да отблъсне мигрантите, искащи да влязат от Гърция, информира БНР.

Това е провокация към бежанците, коментират доброволци в Идомени. По думите им анархисти отново са раздавали призиви, написани на арабски език, да се атакува границата с Македония.

При инцидентите са ранени 14 полицаи и 9 служители на армията на Македония. Три полицейски и пет военни коли са със сериозни материални щети. Вътрешното министерство на Македония разбрало за готвения щурм по собствени канали, като от гръцка страна не била получена никаква информация.

Гръцките власти от няколко дни предупреждаваха, че има опасност от провокация към мигрантите и за пореден път информираха, че македонските власти няма да отворят границата, предаде същевременно националното радио. Доброволците от Идомени са възмутени от позицията на македонските власти срещу невъоръжени хора, майки и малки деца.

В събота в лагера са били раздаване листовки на арабски език на мигрантите с призив в неделя да се атакува границата. В листовките се посочвал часът, мястото и колко души трябва да се съберат за да атакуват границата. Листовките са раздавани предимно от германски и британски активисти на неправителственото сдружение "Солидарност", което доскоро действаше на остров Лесбос. 

Гърция няма да изгражда бежански център до границата ни

Гърция няма да изгражда имигрантски център за настаняване близо до границата с България. Това е станало ясно вчера по време на телефоне...

В организацията на защитата на македонската граница са участвали полицаи и офицери от Австрия, Унгария, Чехия, Словения, Хърватия и Сърбия, които се намират на територията на Република Македония. 

Властите в Скопие подчертават, че атаките срещу оградата на македонско-гръцката граница продължили няколко часа. Най-сериозно е било положението между 11.00 и 15.00 часа, а хвърлянето на камъни и други остри предмети срещу служителите на полицията и армията продължи до 19.00 часа българско време. На няколко места оградата е унищожена, но нито един мигрант не е успял да премине на македонска земя. Силите на реда използваха сълзотворен газ, шок-бомби и водни струи за разпръскването на мигрантите. Според "Лекари без граница" около 260 мигранти са били обгазени при нападението на границата. 

Гръцкото министерство на външните работи обвини властите в Република Македония за инцидентите по границата и изпрати протестна нота късно снощи. Гръцкият посланик в Скопие Теохарис Лалакос изпратил две писма, в които се казва, че "използването на сила не помага при решаването на проблема с бежанците и нарушава международното право". 

Гръцката опозиционна партия ПАСОК призова премиерът Алексис Ципрас да подаде оставка поради неспособността да защити гръцките граждани и бежанците. 

В днешната македонска преса са публикувани множество съобщения на "неправителствените служители от лагера в Идомени /Сухово/, в които се призовават мигрантите да атакуват границата. В печатните издания са публикувани и листовките на арабски език с подробния инструктаж как да се атакува македонската граница. В информациите се подчертава, че и този път е имало голяма група гръцки журналисти, които са били предварително информирани за готвения сценарий. Пресата в Скопие публикава и съобщенията в социалните мрежи на активистите от неправителствените организации, с които манипулират мигрантите, че ще се водят преговори за отварянето на границата и Балканския маршрут. 

Експерт: Бежанската криза въобще не е страшна от европейска гледна точка

Бежанската криза, която настъпи на Стария континент, въобще не е страшна от европейска гледна точка. Населението на Европа е преживявал...

Това е вторият по-тежък инцидент в този район след затварянето на Балканския маршрут на 7-ми март. На 14 март, подпомогнати от служители на неправителствени организации, над 2500 души щурмуваха границата, но само за няколко часа бяха върнати обратно на гръцка земя. До затварянето на "Балканския маршрут" от Гърция в Република Македония пристигнаха близо 90 000 мигранти тази година. През изминалата 2015 година техният брой надхвърли 750 000 души. Всички те идваха организирано от гръцките власти с автобуси и влакове до македонския граничен град Гевгелия. След като Австрия обяви, че тази година ще приеме само 37 500 бежанци, държавите от "Балканския маршрут" - Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония започнаха да затварят границите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com