Ахмети: Няма да има война в Македония

7977
Ахмети: Няма да има война в Македония
Снимка: Интернет

Няма никакви причини за избухване на конфликт и война в Република Македония.

Това каза лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети, чиято партия е коалиционнен партньор в правителството на Никола Груевски, предаде БГНЕС.

Той потвръди информациите, че отделни членове на вече разформированата Армия за национално освобождение /АНО/ са били част от групата в Куманово, която се сблъсъка със силите на реда. При инцидента на 9-ти май загинаха 8 холицаи, други 37 бяха ранени. При кървавия инцидент загинаха и 10 от нападателите. "Но, няма причина за война", подчертава Али Ахмети пред австрийското издание "Ди Пресе".

"АНО бе разформирована през 2001 година и това бе договорено чрез Охридското мирно споразумение, което бе прието от всички членове на групата. Всеки, който се позовава на АНО, действа от свое име. Те нямат право да говорят от името на организацията и те не действат съгласно решенията от 2001 година", каза още бившият ръководител на организацията. Той не отрече, че познава част от лицата, която се сражавала край Куманово. "Част от тях са били бивши членове на АНО, но това не означава, че ние подкрепяме каквито и да е цели, които са различни от Охридското споразумение", подчерта още Ахмети. Според него "целите на Кумановската група остават тайна и не иска да влиза в теориите на конспирациите". Ахмети смята, че в момента в региона се разпространяват слухове и лъжливи информации.

"Искренно съм загрижен защо Москва направи въпрос от този инцидент. Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че евроатлантическото разширяване на Балканите е провокация за Русия. Преди няколко дни при визитатата си в Белград Лавров каза, че събитията в Македония са провокирани от НАТО, ЕС и Вашингтон. "Каегорично отхвърлям подобно нещо. Всички наши граждани - и македонци, и албанци - категорично изразяат желанието си за членство в НАТО", каза още Ахмети пред австрийското издание.

Той поясняла, че не ЕС, а Македония е поискала членство в съюза.

Според него има вероятност Русия да се опита да увеличи влиянието си в Македония, но предупреждава, че в тези си намерения Москва няма да има успех, защото тези опити противоречат на желанията на мнозинството граждани в Македония.

Според него всеки опит за замяна на Охридския договор ще бъде връщане назад. "Ние трябва да прилагаме духа на Охридското мирно споразумение", каза още Али Ахмети.

Той смята, че всеки има право на протест, но той трябва да бъде мирен.

ЕП: Преговорите между Заев и Груевски ще продължат

След 10-часовите преговори между македонския премиер Никола Груевски и лидера на опозицията Зоран Заев в Страсбург тримата посредници...

Ахмети също така потвърди автентичността за разкритията на Зоран Заев от опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/

"Да". Това бе краткият отговор на Ахмети на въпроса дали телефонните разговори, които Заев разпростарнява, са аветнтични. Пред албанската телевизия "Клан" лидерът на ДСИ определи като истински "бомбите" на Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com