Знамето на Велика Албания се появи и в Черна гора

25321
Знамето на Велика Албания се появи и в Черна гора

Знамето на Велика Албания, което се вихреше на мача между Сърбия и Албания в Белград, се появи в Черна гора, пише днес черногорският вестник Vijesti.

Според изданието знамето било издигнато на пътя Подгорица - Шодра, недалеч от граничния пункт „Божай”. То е сложено на почивната станция Витоя, където през август традиционно се събира албанското племе хоти. Знамето, на което освен карта на Велика Албания има и ликовете на героите Исмаил Кемали и Иса Болетини, за първи път се появи на мача в Белград, заради което беше прекъснат мача.

Рама: "Велика Албания" е остарял мит

"Велика Албания" е остарял мит, на който не залага нито един албански политик. Това заяви албанският премиер Еди Рама в интервю пред ...

Исмаил Кемали е един от авторите на Декларацията за независимост на Албания, представена на 28 ноември 1912 г. във Вльора. След обявяването на независимост Кемали се обърнал към народа от терасата на парламента и за първи път развял знамето с двуглавия орел.

Болетини е бил един от най-близките сътрудници на Кемали, известен като водач на албанските въстаници по време на Балканските войни и Първата световна война, в борбите срещу Сърбия и Черна гора, а след това и срещу Австро-Унгария. Убит е в Подгорица през 1016 г. от страна на черногорските военни власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com