Законът укрепва полицейщината в Турция

14115
Законът укрепва полицейщината в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Турското правителство внесе законопроект, гарантиращ по-големи правомощия на силите за сигурност, след като десетки хора загинаха при вълна от оглавявани от кюрдите сблъсъци с опозицията, обвиняваща властите, че създават "полицейска държава".

Законопроекта за "реформа на националната сигурност" беше внесен в правната комисия на парламента от управляващата Партия на свободата и развитието (ПСР), разкри източник от парламента, предаде БГНЕС. Вицепремиерът Бюлент Арънч заяви тази седмица, че законът ще "даде рамо на полицията" срещу "широкоразпространеното насилие" и "повече пространство за прибягване до нови инструменти и мерки".

Най-малко 34 души бяха убити, а 360 бяха ранени, включително полицаи, по-рано този месец, когато кюрди излязоха на улицата заради липсата на подкрепа в населения предимно с кюрди сирийски граничен град Кобани, атакуван от джихадисти от "Ислямска държава". Над 1000 души бяха задържани заради участието си в протестите, които повредиха стотици държавни сгради.

Законопроектът предвижда също по-стриктно наказание на нарушителите, повреждащи държавна собственост и носещи маски, за да скрият самоличността си, съобщават турските медии. Депутати от опозицията разкритикуваха новите мерки, като заявиха, че те ще превърнат Турция в полицейска държава.

"Това е като да наливаш бензин в огън..., в момент, когато толкова много деца са избивани от полицията на улицата", заяви прокюрдският депутат Идрис Балукен от Народнодемократическата партия. "Отсега-нататък полицията ще прибягва не само до щитове, а също и до оръжие с власт да убива", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com