Заев: Над 100 македонски журналисти са били подслушвани, Груевски контролира медиите

20434
Заев: Над 100 македонски журналисти са били подслушвани, Груевски контролира медиите

Над 100 журналисти са били подслушвани от Управлението за сигурност и контраразузнаване. Това заяви лидерът на опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев на пресконференция в Скопие.

По думите на Заев от записите се вижда, че директорът на Управлението Сашо Миялков и неговият братовчед – премиерът Никола Груевски са управлявали медиите в Македония.

Македония се тресе от скандали за компромати, подслушване и политически натиск

От седмици Македония се тресе от политическа турболенция и скандали, свързани с незаконно подслушване, компромати и тайни служби.Бомбат...

Заев посочи, че всички подслушвани разговори на журналистите ще им бъдат дадени лично и партията няма да публикува разговорите. В първия запис, пуснат на пресконференцията на СДСМ, се чува гласът на вътрешният министър Гордана Янкуловска и ръководителят на кабинета на премиера Никола Груевски - Мартин Протугер. Янкуловска поръчва на Протугер кои медии и кои журналисти да бъдат поканени да отразяват събитие на МВР.

Вторият запис е от разговор на министъра на културата Елизабета Канчевска-Милеска с главния редактор на телевизия Сител Драган Павлович – Латас. На него се чува, че Канчевска-Милеска е недоволна от отношението на телевизията към нея и за това, че не са пуснали материал на министерството. Латас отговаря, че причина за това е големият брой на материали от премиера, заради които Сител е заприличала на пропаганда телевизия на ВМРО-ДПМНЕ.

На третият запис се чува разговор между вътрешният министър Гордана Янкуловска и говорителят на МВР Иво Котевски, който е недоволен от настояването на журналист от националната телевизия МТВ, която иска да прави предаване за МВР. Янкуловска категорично заявява, че предаване няма да има, а журналистката, ако настоява, ще бъде уволнена.

Четвъртият запис е разговор между директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков и главният редактор на Сител Драган Павлович - Латас. В разговора Миялков е недоволен от времето, в което се пускат определени материали. Той изтъква, че се е справил с телевизия А1 и собственика й Велия Рамковски и оставил Канал 5 и Сител да работят свободно, за които им са давани огромни финансови средства. На записа се чува сумата от два милиона евро на година.

Заев: 26 000 македонци са били подслушвани

Поне 26 000 души са били подслушвани в Република Македония. Това каза лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран...

„С два милиона евро сам ще си направя телевизия“, заявява гласът от записа, за който от СДСМ твърдят, че е на Сашо Миялков.

Петият разговор, пуснат от СДСМ, е между вътрешният министър Янкуловска и Миялков. На него директорът на контраразузнаването посочва, че са се разбрали с директора на „Медиа принт Македония“ (в чиято собственост са дневните вестници „Вест“, Утрински вестник“ и „Дневник“ – бел. ред.) Сърджан Керим и трите вестника вече ще бъдат в техен контрол.

Последният шести запис е от разговор на премиера Никола Груевски и министъра на транспорта Миле Янакиевски. В него Груевски иска Янакиевски да даде половин милион евро от Агенцията за електронни комуникации за направата на филми на патриотична тематика. Грувски изтъква, че единият от филмите може да бъде кръстен „Борбата на македонския народ за независимост“.

На пресконференцията Заев показа и документ от Управлението за сигурност и контраразузнаване, който представлява анализ от подслушваните разговори на журналисти, близки до опозицията. Последният документ, който Заев показа, е анализ от подслушвани разговори на журналиста Никола Младенов, който загина при катастрофа край Велес. Заев изтъкна, че Младенов е бил подслушван години наред. По думите му записите и документа от Младенов няма да бъдат показани, а ще бъдат дадени на семейството.

Властта в Македония все още мълчи за изнесените компромати

Управляващите все още мълчат за компроматите, които бяха публикувани от опозицията, предаде Радио свободна Европа в програмата за Макед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com