Въоръжени косовари превзеха македонски полицейски участък, има заложници

11749
Въоръжени косовари превзеха македонски полицейски участък, има заложници
Снимка: Getty Images/Guliver

40 въоръжени нападатели са превзели полицейския участък в македонското село Гошинце, община Липково, предава македонското издание МКД.

Засега информацията е, че нападателите са косовари. Те държат като заложници четирима полицаи. Все още няма данни какви са исканията им.

При нападението не е имало никаква съпротива. Групата е била забелязана още преди 20-на дни в Кумановско-Липковския регион.

МВР на Македония потвърди инцидента, предаде македонското електронно издание НОВА. Според полицията нападателите са се представили като членове на УЧК (Съкращение на албански за Армия за национално освобождение и Армия за освобождение на Косово). Инцидентът е станал в 2 часа /местно време/ и са обезоръжили дежурните полицаи.

„Ние сме от УЧК. Кажете на Груевски и Ахмети, че няма да могат да ви спасят. Не искаме Охридски договор, искаме своя държава“, заявили нападателите на освободените полицаи. Те имали камера и са снимали инцидента.

Говорителят на МВР Иво Котевски не е дал повече информация за инцидента.

Община Липково се намира в Северна Македония, в района на Куманово. Населена е с предимно албанско население (97,42% албанци, според последното преброяване). През конфликта през 2001 г. Липковския регион беше един от конфликтните региони. Наблизо се намира Липковското езеро, което снабдява с питейна вода целият Кумановски регион. През 2001 г. Хайрула Мисини, известен като командир Шпати от Армията за национално освобождение (АНО) спря водата вентилите на водоснабдяването и остави без вода цяло Куманово. По-късно беше обвинен във военни престъпения, а след това амнистиран с решение на парламента.

Все още не е ясна съдбата на над 500 кенийски студенти, взети за заложници

Продължава извънредната ситуация в град Гариса в Кения, където 815 студенти бяха взети за заложници от ислямистката групировка "Ал-Шаба...

Неотдавна въоръжен инцидент имаше и в района на правителството в Скопие, когато на Велики четвъртък избухна силна експлозия на метри от сградата на министерския съвет. Според информациите взривното устройство е било хвърлено от другата страна на река Вардар, населена предимно с албанско население. Година по-рано, също около Великден беше стреляно в сградата на правителството, а преди две години беше нападната с гранатомет. И трите случаи досега не са разрешени.

Снимка: Архив

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com