Вучич: Спирането на "Южен поток" е лоша новина за Сърбия

16219
Вучич: Спирането на "Южен поток" е лоша новина за Сърбия

Намеренията за прекратяване на проекта „Южен поток” не са добра новина за Сърбия. Това заяви премиерът Александър Вучич, цитиран днес от вестник Blic.

По думите на Вучич Сърбия е била лоялна към този проект. Той още заяви, че след завръщането си от заседанието на Съвета за сигурност на ООН ще разговаря с президента на Русия Владимир Путин и с други руски представители.

Турският гамбит или как умря "Южен поток"

Отказът от строителството на „Южен поток” на пръв поглед е свързан изключително със загуби за Русия. Но това далеч не е так...

„Сърбия не е допринесла за подобно решение. Седем години сме финансирали този проект, но плащаме цената за сблъсъка на големите”, подчерта Вучич.

В същото време президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че не разбира позициите на развитите страни в Европа, които блокираха строителството на газопровода „Южен поток”, предаде РИА Новости.

„Русия заяви, че не може да построи „Южен поток”, ако Европа не го желае. Преди няколко години бе построен „Северен поток”, но той влезе в Германия и развитите страни от Европа, а нямаше съкращение в доставките на газ по време на кризата в Украйна. Защо не ни дават да построим „Южен поток” при същите условия?”, каза Додик в ефира на телевизия РТРС.

Той определи като драматична новината за излизането на Русия от проекта за строителството на газопровода. По думите на Додик, Европа поставя босненските сърби в ситуация, в която им се налага да плащат за транзита на руски газ на западни страни-посредници.

"Коммерсант": Русия трябва да се откаже и от "Южен поток", и от "Син поток"

Русия се отказа от Южен поток – един от най-големите проекти, чието геополитическо значение превишаваше икономическото. След кон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com