Виновното упорство на МВФ

39157
Виновното упорство на МВФ
Снимка: Getty Images/Guliver

Още от първите спасителни планове за Гърция в Международния валутен фонд (МВФ) се надигнаха гласове, които предупреждаваха да не се налагат твърде сурови мерки на страната, която всички знаеха, че е неплатежоспособна. И този въпрос днес отново е на дневен ред.

Идването на власт на „лявата радикална“ партия Сириза шокира европейците с три миниреволюции – загърбването на вратовръзките, демонстрирането на една отявлено светска власт и… известен мачизъм в правителството, което наброява едва 6 жени срещу 33 мъже. Но най-голямата и най-притеснителна за Европа промяна бе друга – искането на новия премиер Алексис Ципрас да предоговори гръцкия дълг и да се откаже от неотменно свързаната с него програма за икономии. Позицията на правителството бе обобщена ясно от гръцкия финансов министър Янис Варуфакис. Малко след назначението си той обясни, че „в Гърция въпросът за непосилния дълг е бил третиран като проблем на ликвидността“. Или иначе казано, тъй като през 2010 година гръцкият дълг е бил счетен за изплатим, европейците и МВФ да подложили Гърция на шоково лечение, което се оказа не само фатално за растежа и социалната кохезия, но и контрапродуктивно – вместо да даде очаквания импулс, вътрешната дефлация потопи Гърция в дълбока рецесия. Страната загуби 25% от богатството си, а безработицата отбеляза бум.

Досега европейските лидери се правеха на глухи. Фактът, че искането за предоговаряне на дълга идва от „радикалната левица“, която не се отличава с надеждност в икономически план, а от политическа гледна точка е неопитна, позволи на европейските държави да гледат отвисоко на двамата й основни пратеници – Алексис Ципрас и Янис Варуфакис. От Париж до Берлин двамата бяха определяни в най-добрия случай за „мили мечтатели“, а в най-лошия – за опасни и безотговорни, готови да застрашат германските и френските данъкоплатци.

Въпреки това на Гърция не й липсват аргументи, за да иска преразглеждане на условията по изплащането на дълга. През годините те бяха изтъкнати дори от самите експерти на МВФ. През октомври 2012 година фондът изказа мнението, че е подценил отражението на рестриктивните планове, които бяха изготвени за няколко страни от еврозоната в замяна на отпускането на финансова помощ. Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар направи дискретно покаяние в годишния икономически доклад на институцията, като призна, че „множителите“, използвани за оценяване на ефекта от политиките за бюджетно оздравяване, всъщност са много по-големи от предвиденото. В този момент Гърция бе в петата си година на рецесия, която завърши със спад на БВП от 6,6%. Странно, но този акт на разкаяние не промени с нищо налаганата на Гърция бюджетна политика – одитите на тройката кредитори продължиха да бъдат сурови.

Когато се отнася за Гърция винаги ще има две истини – едната е вътрешноприсъща за тройката, към нея кредиторите ще се придържат в името на финансовата стабилност на еврозоната и на моралния риск. Тя се състои в идеята „да наложим на всяка цена драконови мерки на една потенциално неплатежоспособна страна“. Другата истина е тази, която със светкавична бързина бива разкривана от излезлите от управляващите среди. Тя разкрива на онези, които нямат никаква власт да променят нещата, че лечебната ожесточеност, която беше приложена към Гърция, води до катастрофа.

Дори само признанието на МВФ за допуснатите многобройни грешки би могло да бъде основание за преразглеждане на помощта за Гърция, което днес иска Ципрас. Макар и това да изиска от европейските лидери мъчително покаяние.

Les Echos

ЕЦБ: Гръцките банки не са изложени на риск

"Гръцките банки в момента не са изложени на риск от изчерпване на парите", заяви източник от Европейската централна банка (ЕЦБ), пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com