Вижте какво беше последното предложение на кредиторите към Гърция

22074
Вижте какво беше последното предложение на кредиторите към Гърция
Снимка: Getty Image/Guliver

Европейската комисия (ЕК) публикува последното проектопредложение, което е представила на Гърция преди премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас да обяви референдум за мнението на гръцкия народ по условията на кредиторите. В съобщението си Комисията подчертава, че стъпката е предприета в „интерес на прозрачността и за информация на гръцкия народ“. То беше направено преди гръцкото правителство публикува въпроса, който ще бъде зададен на референдума в неделя, 5 юли. Той е: "Трябва ли предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд по време на срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставящи заедно цялостната им оферта, да бъде прието?". Представени са и два възможни отговора – да и не.

Списъкът с мерките, представени от кредиторите на 26 юни, е изготвен в съответствие с получените предложения на гръцките власти на 8, 14, 22 и 25 юни, се казва в документа. Там се посочва, че гръцките власти осъзнават нуждата от фундаментални реформи на пенсионната система. Бъдещи стъпки, които се предлагат, са създаването на силни препятствия за ранно пенсиониране, включително и наказания за ранно пенсиониране, както и постепенно уеднаквяване и увеличаване на пенсионната възраст на 67 години. Тук се изключват хората с тежки професии и майки с деца със степен на инвалидност.

Британец събира дарения за гръцкия дълг

Продавач в магазин за обувки от Великобритания вече е набрал повече от 30 000 евро чрез събиране на дарения онлайн, чиято цел е да се п...

Кредиторите искат още въвеждането на законодателство, което да спре изтичането на средства от държавния социален фонд чрез годишна глоба, равняваща се на 10% над текущата глоба от 6%. Друго условие е всички допълнителни пенсионни фондове да се финансират единствено от индивидуални вноски на гражданите. Кредиторите настояват още за замразяване на месечните лимити на допълнителните пенсии до нормални граници до 2021 година. Иска се още увеличаване на здравните вноски за пенсионери от 4% на 6% и въвеждането им за допълнителните пенсии.

Що се отнася до реформите в данъчната система, кредиторите настояват за данък добавена стойност (ДДС) в рамките на 23%. Смята се, че реформата, която е планирано да влезе в сила от 1 юли 2015 година, ще доведе до увеличаване на нетните приходи в размер на 1% от брутния вътрешен продукт. Данъкът от 23% ще важи за ресторантите и кетъринг услугите. Предлага се обаче ДДС от 13% за основните храни, енергия, хотелските услуги и водата. „Много намалено ниво“ на ДДС от 6% се предлага за фармацевтичните продукти, книгите и театралната дейност.

Списъкът с предложенията на кредиторите включва още ограничаване на възможностите за избягване на данъци. Условията включват искане за въвеждането на законодателство за създаването на независима агенция за събиране на данъците и имплементиране на законодателство за справяне с контрабандата на гориво.

Други мерки са увеличаване на корпоративния данък върху доходите за 2015 година и изискване за предварително плащане на целия корпоративен данък и индивидуалния бизнес данък до края на 2016 година. Иска се корпоративният данък да нарасне от 26% на 28%. Настоява се също премахване на преференциалното данъчно облагане за фермери и премахване на субсидиите за дизелово гориво за фермерите.

За какво беше изхарчена спасителната помощ за Гърция

Само малка част от общо 240 млрд. евро, отпуснати на Гърция в рамките на спасителната програма за страната през 2010 и 2012 г. е отишла...

Кредиторите предлагат също премахване на т.нар данък при източника. Налогът от 26% беше въведен тази година от гръцкото правителство и засягаше пряко и сделки на български компании.

Заемодателите на Гърция настояват още за въвеждането на данък върху телевизионните реклами и обявяването на международни обществени поръчки за купуването на телевизионни лицензи и такси за ползване на честоти. Условията на кредиторите включват и намаляване на разходите за отбрана с 400 млн. евро, като стъпките включват свиване на численост и поръчки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com