Венизелос: Ципрас обещава, все едно е Хари Потър

29408
Венизелос: Ципрас обещава, все едно е Хари Потър
Снимка: Getty Images / Guliver

Алексис Ципрас, преди комунист а сега убеден поборник против строгите икономии, който е сравняван с Хари Потър, може радикално да промени Европа, пише в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

 

Ципрас, лидерът на СИРИЗА /Коалиция на радикалната левица/, е сравняван от сегашния вицепремиер на Гърция Евангелос Венизелос с измисления от Джей Кей Роулинг магьосник заради фантастичните си обещания, които няма да е в състояние да спази. Венизелос каза: "Ципрас обещава рай на земята без жертви, завръщане на просперитета по някакъв магически начин, все едно е Хари Потър".

Ципрас и партньорката му Перистера Бациака са заедно от две десетилетия и имат двама млади сина. Те се срещнали в училище и станали членове на комунистическата младеж на Гърция. Ако Ципрас спечели властта в неделя, той ще бъде първият неженен гръцки министър-председател – това е голямо предизвикателство към консервативното общество в страната. Двойката дори кръсти втория си син на Ернесто че Гевара. Бациака е описвана от гръцките медии като "волева, войнствена и динамична", но също така и като нежелаеща да е в центъра на общественото внимание.

Не е никак шокиращо, че 40-годишният мъж няма много опит като водач на нацията, но това прави някои хора нервни. "Това е козът на СИРИЗА: той никога не е бил на власт, т.е. не е "бил отговорен" за кризата", казва Венизелос пред в. "Ла Стампа".

"Технически, дългът е стабилен, ние плащаме 40% по-ниски лихви, отколкото през 2010 г. И точно тук е точката на несъгласие със СИРИЗА, която твърди, че дългът е нестабилен, тъй като Гърция никога няма да е в състояние да го изплати."Да се твърдят подобни неща - не е време за оптимистична реторика, казва Венизелос и допълва: "Проблемите остават и плачат за решения".

Ципрас излиза от клишето за конвенционалните политици. Той се въздържа да носи вратовръзки и има по-неофициален маниер за контакти със своите привърженици. Германското сп. "Шпигел" го описва като наперено отиващ към катедрата все едно Елвис излиза на сцената".

Ципрас обеща да отмени наложените на Гърция мерки за строги икономии и много хора се безпокоят, че той може да откаже изплащането на 240-те млн. евро, които Гърция дължи на кредиторите си. Ципрас каза: "Строгите икономии не са част от европейските договори; това са демокрацията и принципа на народен суверенитет". В материал за в. "Файненшъл таймс" в сряда той написа: "Правителството на СИРИЗА ще спазва задълженията на Гърция като член на еврозоната, за поддържане на балансиран бюджет и ще се ангажира с количествени цели".

Кристин Лагард, изпълнителният директор на Международния валутен фонд, предупреди в интервю за в. "Айриш Таймс" за опитите на Гърция да се пазари за опрощаване на дълга с думите: "Колективните начинания са добре дошли. Но, в същото време, дългът си е дълг, което означава и договор".

Партията на Ципрас в момента води в предизборните анкети. СИРИЗА разчита на 35% от гласоподавателите, с което излиза значително пред Нова демокрация /част от сега управляващата коалиция/, която има 31%. С обещания за повишаване на минималната работна заплата, осигуряване на храна и електричество и създаване на 300 000 нови работни места Ципрас се превърна в особено популярен сред борещите се гърци. Около ¼ от гръцкото население са безработни и около 200 000 гърци напуснаха родината си от началото на финансовата криза, започнала през 2010 г. Откакто работните места бяха орязани, проституцията процъфтя и отбеляза 150% ръст през 2013 г, като някои жени са принудени да продават телата си за по 5 евро на сеанс. Така че няма съмнение, че обещанията на Ципрас за действия срещу строгите икономии са превзели публичното мнение.

Ципрас: Спечелим ли изборите, отпускаме коланите

Алексис Ципрас, лидер на главната опозиционна партия в Гърция – СИРИЗА, заяви в интервю пред местната телевизия "Антена", че ак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com