Вашингтон и Брюксел разкритикуваха нов турски закон

4662
Вашингтон и Брюксел разкритикуваха нов турски закон

САЩ и Европейският съюз отправиха критики към закона за вътрешната сигурност, който беше приет от турския парламент в края на миналата седмица, предаде БГНЕС.

Първата реакция дойде от говорителя на Държавния департамент Джеф Ратко, който представи опасенията на Вашингтон и предупреди, че "препятствията пред основните свободи не укрепват, а отслабват демократичните общества". Той допълни още, че "всички са солидарни с притесненията на неправителствените организации във връзка със Закона за вътрешната сигурност".

Своите критики към закона отправи и ЕС в лицето на говорителката на Европейската комисия Мая Коциянчич, според която законодателните промени не са съгласувани с ЕК. Припомняме, че Турция води преговори за влизане в Европейския съюз.

На 27 март турският парламент прие съкратена версия на закона за вътрешната сигурност, който предизвика редица дебати и спорове в страната. Законът съдържа спорни мерки, според които полицията може да изпълнява обиски, арести и подслушвания на телефонни разговори на базата на "обикновени съмнения" и да задържа заподозрени в ареста до 48 часа, вместо досегашните 24 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com