Варуфакис: Време е за споразумение с кредиторите

6939
Варуфакис: Време е за споразумение с кредиторите
Снимка: Getty Images

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че е време взаимните обвинения в разговорите с кредиторите да приключат и двете страни да постигнат споразумение. 

Това заяви той пред журналисти по време на посещението си в Берлин, където се срещна с германския финансов министър Волфганг Шойбле, застъпник на строгите финансови икономии и фискална дисциплина, съобщава АФП. 

Варуфакис иска от Меркел "реч на надеждата" към гърците

Гръцкият финансов министър призова германския канцлер Ангела Меркел да даде на страната му "реч на надеждата". С нея Меркел трябва ...

Според съобщение на германското финансово министерство срещата между двамата е била "открита и конструктивна" и се е провела "в приятелска атмосфера", предаде БГНЕС.

По време на визитата си в германската столица Варуфакис е провел срещи и с представители на левицата в страната "Ди Линке", със Зелените, както и с партията на социалдемократите. 

В същото време говорителят на правителството в Атина Габриел Сакеларидис заяви, че страната ще използва всички опции за постигане на сделка с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз и е готова да преговаря до края на юни, за да постигне това. 

Попитан дали програмата може да бъде удължена и след юни месец, той отговори, че в момента всички възможности са отворени и се обсъждат, съобщи агенция Ройтерс.

Варуфакис: Крайният срок за сделка изтича на 30 юни

Крайната дата за постигане на споразумение между Атина и нейните кредитори – ЕС и МВФ, изтича на 30 юни, когато приключва прод...

По-рано гъцкият финансов министър призова германския канцлер Ангела Меркел да даде на страната му "реч на надеждата". Той иска Меркел да сигнализира на Европа, че трябва да спре с претенциите за затягането на коланите, както бе постъпено с победената Германия след Втората световна война. 

В коментар в блога си Варуфакис сравни сегашното положение на Гърция с това на следвоенна Германия, където бе пристигнал тогавашния държавен секретар на САЩ Джеймс Бърнс, за да произнесе историческата си реч в Щутгарт.

Германският канцлер предупреди днес Атина, че не й остава много време, за да постигне сделка със своите кредитори, която трябва да й осигури свежи средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com