Варуфакис: В Меркел е ключът за решаване на кризата

12351
Варуфакис: В Меркел е ключът за решаване на кризата

Гръцкият министър на финансите заяви днес, че се осланя на германския канцлер Ангела Меркел, тъй като тя според него държи ключа за излизане от кризата, предаде БГНЕС.

Правителствените ръководители на Европейския съюз трябва да действат. Сред тях (г-жа Меркел), като представител на най-важната страна, държи ключа, надявам се, че тя ще го използва, заяви Варуфакис в интервю за в. "Билд". Той посочи, че гръцкото правителство е отворено за нови предложения на институциите след провала на преговорите в Брюксел в събота.

Както вече е известно, министрите на финансите от еврозоната отказаха да продължат с една седмица програмата за подпомагане на Атина, която изтича на 30 юни.

Гръцкото правителство обяви, че организира на 5 юли референдум по предложенията на кредиторите – ЕС, ЕЦБ и МВФ – които включват реформи и бюджетни съкращения срещу отпускането на още помощи – и препоръча да се гласува с "не".

Но ако институциите представят нови предложения и те са "много по-добри" от досегашните, ние бихме могли всеки момент да променим препоръката си и да приканим избирателите да ги приемат, каза гръцкият финансов министър.

Гърците и по-специално Варуфакис често отпращат топката към Ангела Меркел като ръководител на най-силната европейска икономика. Но макар да се стреми да избегне криза в еврозоната, тя трябва също да държи сметка за германските избиратели. А те са все по-отрицателно настроени към Гърция, която вече получи повече от 200 милиарда евро гарантирани заеми от партньорите си от ЕС и МВФ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com