Варуфакис: Ще има споразумение независимо дали ще бъде "да" или "не"

9643
Варуфакис: Ще има споразумение независимо дали ще бъде "да" или "не"

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че има "100% шанс" да бъде постигнато споразумение с кредиторите на Атина след референдума в неделя, независимо от неговия изход.

"Ще има споразумение независимо дали ще бъде "да" или "не", на излизане от секците (за референдума в неделя)", заяви Варуфакис за телевизионния канал "Би Би Си Нюз" (BBC News).

"Ако e "да", това ще бъде лошо споразумение, банките ще отворят с лошо споразумение (...). Ако "не" победи, ще имаме още едно споразумение, което ще бъде жизнеспособно. Нещо в стила на предложенията, които ни бяха направени през последните дни", продължи той.

Варуфакис призова гърците да гласуват против плана на кредиторите в референдума, който би могъл да определи бъдещето на Гърция в еврозоната.

Той остро разкритикува политиката на строги икономии, които се изпълняват в Гърция през последните пет години, и дължината на преговори с международните кредитори.

"Имаме много лоша система на управление в Европа. Това не е правилният начин да се управлява един валутен съюз. Това е пародия. Това е една комедия от грешки в продължение на пет години", заяви министърът на финансите.

"Програмата, наложена на тази страна, и която те искат да продължат да налагат (...) ще остане като най-големият пропуск в икономическата история", добави той.

Янис Варуфакис обяви ясно в четвъртък, че ще подаде оставка, ако "да" надделее на референдума в неделя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com