В понеделник започват преговорите за третата спасителна програма за Гърция

7702
В понеделник започват преговорите за третата спасителна програма за Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Представители на кредиторите на Гърция ще започнат преговори по третата спасителна програма за гръцкото правителство утре в Атина, съобщиха от Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК). 

"Екипите ще пристигнат в Атина в понеделник и срещите ще започнат веднага", заяви говорител на ЕК. Кредитори ще договарят детайлите около третата програма за Гърция, която ще е в размер на 86 млрд. евро. "Тройката" обаче вече е "четворка", защото към кредиторите се присъедини Европейския механизъм за стабилност. 

Собствениците на луксозни яхти в Гърция с данък "лукс" от 28 000 евро

Собствениците на луксозни яхти над 20 метра дължина в Гърция ще трябва да плащат годишен данък "лукс" в размер на 28 000 евро. Както от...

Говорителят на ЕК не обясни дали екипите, пристигащи понеделник, ще бъдат само от технически експерти или ще включват и ръководители на мисии от четирите организации. 

МВФ от своя страна обяви, че "технически екип" ще започне работа в Атина в понеделник, за да направи преглед на последните събития. Това според АФП е начин да е каже, че по-висшестоящи ръководители на институции няма да пристигнат за първоначалната сесия от преговори. 

Но говорителят на МВФ посочи в имейл до АФП, че "технически екип ще започне работа в Атина в понеделник, за да се направи преглед на последните развития" - начин на изразяване, че предполага, ръководител на мисията на институцията няма да присъства на първоначалната сесия. 

Атина и Брюксел се надяват условията на новия спасителен план да бъдат финализирани до средата на август. Атина трябва да плати 3,2 млн. евро на ЕЦБ на 20 август и 1,5 млн. евро на МВФ следващия месец.

Политико: След Гърция Меркел е изправена пред провал

Канцлерката Ангела Меркел може да спаси кариерата си, ако спечели на своя страна съпартийците си в Германия, коалиционните партньори ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com