В новия турски парламент влизат рекорден брой жени

13278
В новия турски парламент влизат рекорден брой жени
Снимка: Getty Images / Guliver

В новия турски парламент ще има 96 жени от общо 550 народни представители. Това е рекордно висок брой за дамите в парламента, информира агенция МИА.

От представителите на победилата Партия на справедливостта и развитието дамите ще бъдат 41, като по-голяма част от тях ще носят забрадк, пише БГНЕС.

Никоя партия не може да управлява сама, заяви Ердоган

Резултатите от изборите означават, че никоя партия не може да да управлява сама. Това заяви турският премиер Реджеп Таийп Ердоган след ...

Опозиционната Републиканска народна партия (РНП) ще изпрати във властта 20 жени от общо 132 депутати, а Партията на националистическото движение (ПНД) – четири от 80 пратеници. Прокюрдската Народна демократична партия (НДП) също ще има голям брой жени сред своите депутати - 31 дами от 80 народни представители. 

В състава на досегашния парламент имаше 79 жени и само една от тях беше в правителството. 

Според феминистки организации положението на жените в Турция се е влошило откакто на власт е ПСР, чийто съосновател е президентът Реджеп Ердоган.

След парламентарните избори в южната ни съседка от вчера стана ясно, че управляващата партия на Ердоган губи мнозинството си в парламента. Това става за пръв път за последните 13 години. Сега Партия на справедливостта и развитието ще направи опит да формира правителство. Тя спечели 41% от вота, което е далеч по-малко от резултатите й от 2011 г. Варианти са коалиция или правителство на малцинството.

Партията на Ердоган печели изборите, но губи мнозинството в парламента

Приключи гласуването на парламентарните избори в Турция. Според първите предварителни резултати от вота управляващата Партия на справед...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com