В Турция се надигнаха настроения срещу правителството

4243
В Турция се надигнаха настроения срещу правителството
Снимка: Gettyimages.com

Стотици хора протестираха в Анкара заради двойния терористичен атентат в събота (10 октомври), при който загинаха 97 души, а стотици други са ранени.

Снощното шествие се превърна в антиправителствена демонстрация. Протестиращите обвиниха властите, че не са взели мерки за защита на участниците в митинга, както и че правителството стои зад нападението. Тълпата скандира „Държавата е убиец, кой ще отговаря”. Протест беше организиран и в студентския град в Анкара.

Тлеещият конфликт в Турция се възпламени

Жаравата на тлеещия конфликт в Югоизточна Турция се възпламени с опустошителни последствия само седмици преди решаващите парламентарни ...

Разследването

Основният заподозрян за кървавата събота в Анкара е терористичната организация „Ислямска държава”, пет следи дават знак за това, предаде БГНЕС.

Взривните устройства, двамата атентатори-самоубийци, изчезналият джихадист, групата на „тъкачите“ и инструкциите от Ракка - това са причините площадът пред гарата в турската столица да се превърне в бойно поле, съобщиха от Кризисния координационен център при правителството. Използвани са бомби, направени от армирано желязо с по 10 килограма тротил. Вместо дистанционно управление на детонаторите, те са задействани ръчно. Турските медии цитират изявление на експерт пред Ройтерс, според когото ударът в Анкара е категорично копие на този от Суруч. Очевидци са свидетелствали за „жива бомба“ с раница на гърба и колесен куфар. Различни вестници съобщиха, че на мястото на инцидента са открити 3 разчленени трупа, но специалистите твърдят, че два от тях са на самоубийците, като подчертават, че са на мъже. По левите им ръце има следи от ваксини, което се разглежда като знак, те са турски граждани. Припомня се и фактът, че през последните години самоубийствените атентати са най-често именно от „мъчениците“ на “Ислямска държава”.

Месеци наред в Турция се издирват 16 бойци от ИД, които са в списъка на потенциалните терористи-самоубийци. От семействата им се вземат ДНК-проби, анализите ще бъдат сравнени с останките на тези, загинали от самовзривяването си. Има подозрения, че единият от тях е изчезналият брат на Шейх Абдурахман Алагьоз, боец от ИД, извършил самоубийствения атентат на 20 август в южния турски град Суруч. Вероятността Юнус Емре Алагьоз да е единият от терористите в Анкара е голяма. Юнус Емре е член на т.нар. група на „тъкачите“, част от ИД, базирана в сирийския град Тел Абияд, към която разследващите са насочили вниманието си. На 7 август разузнаването е подало сведения на турската полиция за съвещание в стадиона на Ракка, свикано от лидера на ИД в Мосул. Там е взето решението за бомбени атентати в 4 турски градове, без да са огласени имената им. Също тогава джихадист под кодовото име Абу Рияд получава задачата да извърши убийства на висши турски военни и жандармеристи.

Давутоглу: "Ислямска държава" е основният заподозрян за атентата в Анкара

Джихадистката група „Ислямска държава“ е основният заподозрян за атентата, който в събота отне живота на 97 души в Анкара, ...

Докато медиите в Турция изнасят имена и детайли, свързани с кървавата баня в Анкара, турският премиер Ахмет Давутоглу в пространно интервю по една телевизия предпочете да ги спести заради тайната на разследването. Той посочи, че криминалистите са „много близко до едно име, но това се уточнява“.

„Има списък с имена на издирвани членове на ИД, но трябва да се признае, че в рамките на 48 часа разследването напредна изключително много. Не е редно да разкриваме по какви следи и версии се работи, защото отделните групировки могат да се възползват. Този невиждан терористичен акт е опит да бъдат помрачени изборите, но ние трябва да вървим към 1 ноември и няма да отложим вота. Нямаме празноти в капацитета на разследването, но в името на спокойствието на хората не можем да споделяме всичко“, заяви Давутоглу. Той подчерта, че в този момент е от изключителна важност лидерите на политическите партии да бъдат единни, но от четиримата само двама са се отзовали на поканата му за среща. Турският премиер уточни, че на първо място следствието е насочено към ИД, но намекна за ПКК и за съучастието на Революционната партия за национално спасение – Фронт /DHKP-C/, която е марксистко-ленинско формирование от обучени бойци. „Никой не разбра, че преди 3-4 дни през нощта в Истанбул бе заловен терорист в момента на подготовка за самоубийствен атентат. Но тези три групировки са потенциалните обвиняеми. Много сме близко до едно име, но заради продължаващото разследване не мога да влизам в детайли”, подчерта Давутоглу.

В централната си новинарска емисия обаче тв Kanal D съобщи, че вече са идентифицирани имената на двамата атентатори, които удавиха Анкара в кръв. Вчера вечерта Главната прокуратура на Турция засекрети разследването и огласяването на данни от него не се позволява. Подобно ограничение бе наложено и по атентатите в Суруч и Диарбекир и отново бе подчертано, че тази свръх-поверителност не е заради медиите, а за да не се пречи на работата на криминалистите и експертите, а и в името на националната сигурност, която в момента е под обстрел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com