В Румъния започна разследване срещу управляващата партия

14527
В Румъния започна разследване срещу управляващата партия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Съдебните власти в Румъния обявиха в понеделник, че започват наказателно разследване на двама видни депутати от Социалдемократическата партия, предаде Ройтерс.

Те са заподозрени, че са помогнали да се подготви проектозакон за амнистия и за прекратяване на криминални случаи, което носело полза за единия от тях.

Бъсеску: Понта е служил под прикритие в разузнаването

Напрежение между първите мъже на Румъния - президентът Траян Бъсеску (на снимката) обвини премиера Виктор Понта, че е бил таен агент. ...

Това са сенаторът Дан Шова и зам.-председателят на долната камара на парламента Виорел Хребенчук, предаде Стандарт нюз.

Новината, разпространена от Националната дирекция за борба с корупцията (DNA), идва две седмици преди президентските избори на 2 ноември. На тях премиерът Виктор Понта има голям шанс да победи като кандидат на управляващите социалдемократи. Анализатори казват, че този скандал няма да му попречи да се представи силно в неделния вот и на балотажа на 16 ноември.

От DNA обясняват, че на 17 октомври Хребенчук използвал влиянието си да убеди Сова да предложи закон за амнистия, който ако беше приет, щеше да отърве депутата от затвор. "В замяна той обещал на сенатора да убеди някои свои съпратийци в парламента, които са в неговата сфера на влияние, да го подкрепят да заеме ръководния пост в партията", казват от прокуратурата.

Според румънския закон използването на служебно положение за оказване на натиск се наказва с с до 7 години затвор.

"Лукойл" заплаши да затвори рафинерията си в Плоещ

Руската компания "Лукойл" предупреди, че може да затвори окончателно рафинерията "Петротел" в румънския град Плоещ. До мярката ще се ст...

Хребенчук вече е разследван по случай за реституиране на гори, конфискувани по времето на комунизма. Миналата седмица в този казус бе включен и Илие Сърбу, тъстът на премиера Понта.

Те са заподозрени, че са организирали престъпна група, която през 2012г. незаконно е дала на трета страна близо 43 000 хектара (430 кв км) гори.

В понеделник прокуратурата каза, че Шова и Хребенчук са обсъждали подробно обвинението по това дело и риска депутатът да бъде осъден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com