В Гърция се провеждат предсрочни парламентарни избори

8124
В Гърция се провеждат предсрочни парламентарни избори
Снимка: Gettyimages

За втори път тази година гърция ще отидат до урните, за да изберат парламент. До предсрочните избори се стигна, след като премиерът Алексис Ципрас подаде оставка преди месец.

Право да гласуват имат 9 837 000 граждани, имат избор между 14 политически партии и пет коалиции,

Ципрас призова гърците да му гласуват доверие за силен мандат

Лидерът на крайнодясната коалиция в Гърция СИРИЗА Алексис Ципрас поиска от народа да му гласува доверие за нов мандат на управление на ...

На изборите днес борбата е между две политически сили – СИРИЗА и „Нова демокрация”. Изборният резултат е непредвидим, защото социологическите изследвания показаха почти равни шансове за победа. Според анализатори резултатът от изборите зависи от колебаещите се, които са 17%.

Партията на Ципрас загуби част от своя електорат, след като правителството отстъпи пред натиска на кредиторите - ЕС и МВФ, и подписа нов международен заем на цената на нови мерки за икономии. 41-годишният Ципрас обаче призова гърците, да му дадат шанс „да завърши започнатото”. Той беше най-младият министър-председател на страната от 1865 година.

Всички пет проучвания на различни агенции от края на седмицата показват, че двете основни партии – СИРИЗА на Ципрас и „Нова демокрация“ на Вангелис Меймаракис, печелят между 25 и 30% процента от вота, очаква се останалите партии на изборите да получат едноцифрени резултати, съобщи БГНЕС.

За да има мнозинство в парламента и самоуправление, партията – победител трябва да получи 38% от гласовете, които според последните проучвания на общественото мнение не получават нито СИРИЗА , нито „Нова демокрация”.

Ципрас и Меймаракис на равно 48 часа преди изборите

Социологически проучвания в Гърция показват, че двамата основни претенденти на изборите в събота – бившият ляв премиер Алексис ...

Ако броят на гласовете, подадени за малките партии, които не могат да преодолеят прага от 3 % за влизане в парламента, надвиши общо 15%, то партията – победител може да състави правителство с 32% от гласовете.

Гръцкото законодателство предвижда първата партия автоматично да получи 50 депутатски места в 300-местния парламент. Тази партия има право да сформира правителство, дори и ако тя не получи абсолютно мнозинство (повече от 151 места), а след това ще трябва да преговаря с по-малките формации за коалиция.

Ако тези преговори се провалят, президентът на Гърция дава мандат за съставяне на кабинет на втория по гласове претендент. При положени, че никоя партия не бъде в състояние да намери допирни точки с потенциални партньори, страната ще бъде изправена пред поредните парламентарни избори. Това е най-лошият сценарий за Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com