В Белград откриха паметник на Гаврило Принцип

8328
В Белград откриха паметник на Гаврило Принцип

Авторът на атентата в Сараево, който стана повод през 1914 година Европа да започне Световна война (Първата световна война), вече има издигната статуя в столицата на Сърбия. Там той е определян като икона на местния патриотизъм, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Няколкостотин души, включително сръбският президент Томислав Николич и лидерът на сръбската автономна област в Босна и Херцеговина Милорад Додик, присъстваха на церемонията 101 години след деня на нападението.

Бронзовата статуя е вдигната в парк в центъра на Белград. Тя е висока два метра, подобна на тази, която беше открита през 2014 г., по повод на 100-годишнината от нападението, извършено в сръбската част на Сараево. Статуята е подарък на сръбската столица от босненската сръбска общност.

"Принцип беше герой (...) убиец на един тиранин и вестител на идеята за освобождението на Европа от робството. Другите могат да мислят каквото си искат", каза Николич.

Той потвърди още, че това е първият паметник, издигнат в Сърбия в прослава на Принцип. Той и другарите му от организацията Млада Босна тръгват от Белград, за да извършат атаката срещу австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд в Сараево.

Додик каза, че Принцип е "символ на единството" на сърбите.

Въпреки това личността на Гаврило Принцип остава спорна на Балканите, където раните от междуобщностните конфликти през 90-те години на XX век още не са излекувани.

Гаврило Принцип (1894-1918) е сръбски студент националист от Босна, в това време под австро-унгарска власт. Той убива на 28 юни 1914 година в Сараево престолонаследника и съпругата му Софи.

Атентатът отключва дипломатически и военен скандал, който води до Първата световна война. Принцип умира в затвора през април 1918 г. от туберкулоза. Той е смятан за герой в Кралство Югославия, след това и при управлението на комунистите след Втората световна война, а и досега в днешна Сърбия.

Босненските мюсюлмани определят Гаврило Принцип за "терорист". Споменът за него се свързва със сръбските сили, обсадили Сараево по време на войната (1992-95), в която загинаха почти 100 хиляди души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com