Юнкер: Кризата в Гърция засяга България и Румъния, и те имат право на глас

13643
Юнкер: Кризата в Гърция засяга България и Румъния, и те имат право на глас
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер защити решението в неделя да бъде свикана среща на лидерите на всички страни от ЕС във връзка с гръцката криза, съобщава белгийската медия Rtbf.

„Ситуацията в Гърция засяга България, Румъния и други страни. Би било несправедливо тези, които не са в еврозоната, да бъдат изключени от разговорите“, заяви Юнкер.

Юнкер: ЕК разработва сценария за Grexit

Европейската комисия започва разработка на сценарий за възможно излизане на Гърция от еврозоната, заяви председателят на ЕК Жан-Клод ...

Той уточни, че по време на срещата на лидерите от еврозоната във вторник вечерта позициите на гръцкия премиер Алексис Ципрас са се оказали отслабени заради свикания от него референдум, на който гръцките граждани отхвърлиха предложенията на кредиторите.

В същото време от Реформаторския блок също призоваха интересите на България, както и на всички държави-членки, които не са част от еврозоната, да бъдат защитени във връзка с кризата в Гърция.

От парламентарната трибуна Радан Кънев заяви, че категоричният отговор „Не“ на проведения на 5 юли референдум в Гърция безспорно изразява суверенната воля на гръцкия народ в подкрепа на гръцкото правителство, но не дава решение нито на гръцката криза, нито на дестабилизацията на гръцката държава и общата дестабилизация на Южна и Югоизточна Европа.

"Европейският съюз е и трябва да остане общност, основана на общи отговорности, задължения и принципи. Сред тях едни от най-важните са спазването на правилата и солидарността. Гърция не избра пътя на другите страни, които преживяха криза и излязоха от нея с драстични и болезнени реформи като България, Испания, Португалия, Ирландия и Балтийските републики", заяви той.

Германският червен кръст е готов да окаже хуманитарна помощ на Гърция

Германският червен кръст съобщи, че е готов да окаже медицинска и хуманитарна помощ на Гърция при нужда, предаде AFP. „Готови см...

"Когато ЕС е изправен пред редица тежки предизвикателства в сферата на сигурността и икономическия растеж, е изключително важно и необходимо отново да намерим общ политически език и да потърсим общи решения. Надяваме се Гърция да се върне максимално бързо и отговорно на масата на преговорите. Ние ценим гръцката страна в качеството ѝ на партньор, съсед и държава-членка на ЕС и имаме интерес от положителния изход на преговорите, за да се гарантира стабилността на нашите съседи и общата стабилност на Съюза", допълни Кънев.

"България трябва да настоява при преговорите с Гърция да се защитят интересите и на държавите-членки на ЕС, които не са членове на еврозоната и които нямат директната защита от ЕЦБ и са изложени пряко на икономическите последствия от гръцката криза.

Ние не можем да твърдим, че няма да има отрицателни последици за България от дестабилизацията на Гърция, затова призоваваме за създаването на система за ранно предупреждение за трудностите на малкия и среден бизнес, които имат търговски отношения с Гърция", заяви още той.

В сряда Гърция ще представи "обща основа" за споразумение с ЕС

Правителството на Гърция в сряда ще представи „обща основа“ за жизнеспособно споразумение, взимайки под внимание резултатит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com