Twitter блокира два сайта за Турция

23021
Twitter блокира два сайта за Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Социалната мрежа Twitter блокира достъпа до два сайта в Турция, които ислямско-консервативното правителство на страната обвинява за изтекла информация за корупционни афери, свързани с премиера Реджеп Ердоган и неговия антураж, предаде БГНЕС.

Решението идва след установените миналата седмица контакти в Турция на представители на американската компания, която бе блокирана от турското правителство в продължение на десет дни, преди Върховният съд да вземе обратното решение.

Двата инкриминирани сайта, които според властите в Анкара са зловредни, бяха разпространявали всекидневно по време на кампанията за общинските избори на 30 март записи на телефонни разговори, свързващи правителството и лично премиера и членове на семейството му с мащабен скандал за корупция и злоупотреби.

От Twitter заявиха, че не смятат да отстъпва повече пред изискванията на Анкара и "да предоставя информация за притежателите на сметки просто защото някакво правителство го изисква". Анкара настояваше по-специално да получи точни сведения за притежателите на десетки спорни сметки. Ердоган поиска от Twitter да отвори бюро за връзка с Турция и да плаща данъци, но компанията за микроблогинг отказа да отвори представителство в страна, където е била забранена.

Достъпът до сайта за видеосподеляне YouTube продължава да е забранен в Турция от 28 март, след като разпространи звукозапис на поверително събрание на турски представители, обсъждащи хипотезата за военна намеса в съседна Сирия.

Очаква се Конституционният съд на Турция да се произнесе за по-нататъшната му съдба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com