Турският парламент одобри намеса в Сирия и Ирак

22643
Турският парламент одобри намеса в Сирия и Ирак
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският парламент прие предложението на правителството за разполагане на турски военни в Ирак и Сирия, както и разполагането на чуждестранни войски на турска територия.

Предложението, съгласно Член 92 от турската конституция, получи 298 гласа "За" и 98 "Против", пише в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

Депутатите от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) подкрепиха военните операции, а от Народно-републиканската партия (НРП) гласуваха срещу тях.

Решението дава зелена светлина за използването на турски войски, на разполагането на чуждестранни сили в турски военни бази, както и на преминаването през турска територия при операции срещу джихадистката групировка "Ислямска държава"(ИД). Мандатът влиза в сила от утре и ще продължи една година. Правителството обедини двете предложения за действия в Сирия и в Ирак в едно с довода, че опасните терористични организации използват територията и на двете страни.

"Заплахата срещу Турция придоби ново измерение. Наш дълг е да предприемем мерки срещу тази заплаха и да защитим нашите граждани в рамките на международното право", каза министърът на отбраната Исмет Йълмаз пред парламента. Няколко часа преди гласуването на предложението той подчерта, че разрешението за военни операции не означава, че Турция ще предприеме незабавни действия.

Турция иска зона за сигурност в Сирия

Правителството на Турция поиска разрешение от парламента за изпращането в Сирия и Ирак на военни, в рамките на борбата на международнат...

По-рано днес правителството на Турция поиска разрешение от парламента за изпращането в Сирия и Ирак на военни, в рамките на борбата на международната коалиция с групировката „Ислямска държава”, както и за провеждането на трансгранични операции – „с цел поддържане на националната сигурност”. От подписан от премиера Ахмет Давутоглу документ става ясно, че Турция е готова да предостави на чуждестранни военни своята територия за времето на операциите срещу „Ислямска държава”.

Решението ще бъде в сила една година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com