Туризмът на Балканите - България хем е сред първите, хем е далеч от тях (Видео)

52831
Туризмът на Балканите - България хем е сред първите, хем е далеч от тях (Видео)
Снимка: Getty Images/Guliver

Юли месец вече дойде - време за ваканция, време за почивка, време за туризъм. А на Балканския полуостров има много места, които предлагат възможност за хубаво изкараване - според вкуса и според възможностите.

В серия от три статии Actualno.com представи на Вашето внимание как всяка държава на Балканите, както и Кипър, рекламира своите туристически достойнства, както и къде се намира в своеобразната класация от 1 до 13 съответната държава според броя на привлечените туристи. Време е да научим къде е България и кои са гигантите, обиращи основния пай от възможностите на туризма.

5 - България

България е петата най-посещавана балканска дестинация и 40-тата в глобален мащаб през 2001 г.

От едва 2 472 000 посетители през 1999 г., през 2001-ва техният брой вече скача двойно и 3 186 000 чужденци посещават страната ни. България е привлякла около 7 милиона чуждестранни туристи през 2014 г.

Туризмът е един от основните клонове на българската икономика. Той формира около 13% от брутния ни вътрешен продукт.

България е била дом на много цивилизации през  хилядолетията, а българският народ има една от най-древните истории в цяла Европа. В страната ни има изобилие от исторически и природни забележителности, музеи и манастири, а също и добри условия за морски, планински (в това число и за зимни спортове), културен и селски туризъм.

Сред основните проблеми са презастрояването по бреговете на морето, както и многото нарушения спрямо екологичните норми, допускани през годините на строителния бум.

4 – Румъния

В Турция набират сила искания да не се пускат бежанци заради туризма

Турски курорти поискаха да не се допускат бежанци в градовете, пълни с туристи, пише БГНЕС, позовавайки се на в. "Хюриет". Местните вл...

Може би е учудващо, но фактите сочат, че Румъния привлича повече чуждестранни туристи от България, която иначе е предпочитана дестинация от северните ни съседи както през лятото, така и през зимата. Но все пак е важно да се отбележи, че Румъния разполага с близо три пъти повече население, отколкото България, както и с поне два пъти по-голяма площ.

От 4 794 000 чуждестранни туристи, посетили Румъния през 2002 г., техният брой през 2008-ма е вече 8 862 000 – почти двойно повече. Румъния е и 34-тата най-посещавана страна в световен мащаб за 2011 г.

Морският туризъм в Румъния не е особено популярен, но за сметка на това планинските дестинации в северната ни съседка се радват на наистина голям интерес. Легендата за граф Дракула привлича много любители на приключенията, които се отправят към неговия замък в сърцето на Карпатите.

Столицата Букурещ също е сред популярните дестинации в Румъния – там се намира Дворецът на бившия диктатор Чаушеску, който е втората най-голяма по площ сграда в света след Пентагона в САЩ. Селският и ски туризмът са особено популярни.

За разлика от България, в Румъния все още са запазени много от почти изчезналите у нас диви животински видове.

Брандът, с който Румъния популяризира своите туристически услуги, се прочува с мотото: „ Румъния – опознай карпатската градина“.

Туризмът на Балканите - невероятен напредък на привлечените гости (Видео)

Юли месец вече дойде - време за ваканция, време за почивка, време за туризъм. А на Балканския полуостров има много места, които предла...

3 - Хърватия

Втората страна, която бележи огромен ръст в туризма, и към днешна дата е третата най-предпочитана балканска дестинация, е разположената на адриатическия бряг Хърватия. От 1 485 000 посетители за 1995 г., през 2011 г. бившата югославска република вече е посетена от 9 927 000 чужденци. А през 2013-та, само две години по-късно, страната, обхващаща древния римски регион Далмация, вече е посетена от около 13 милиона чужденци. През 2011 г. Хърватия е сред 30-те най-посещавани дестинации в целия свят. През 2006 г. списание National Geographic Adventure обявява Хърватия за дестинация на годината.

Туризмът формира цели 22% от хърватския брутен вътрешен продукт, като чистата печалба през 2011 г. се равнява на 6.6 милиарда евро.

При площ от 56 600 квадратни километра (двойно по-малка площ от тази на България), в Хърватия има осем национални парка, около които е засилен контролът на индустриалното развитие.

Страната привлича най-много чуждестранни туристи от Германия, Австрия, Словения и Чехия, като средната продължителност на престоя им е около 5 дни.

Туризмът на Балканите - малките се целят в приоритетни отрасли (Видео)

Юли месец вече дойде - време за ваканция, време за почивка, време за туризъм. А на Балканския полуостров има много места, които предлаг...

2 - Гърция

Южната ни съседка Гърция е втората най-предпочитана балканска дестинация и основен конкурент на Турция, макар и да е посещавана от двойно по-малко туристи. Гърция е и 17-тата най-посещавана страна в света.

В периода 1995-2011 г., Гърция бележи значителен, но все пак плавен ръст по отношение на посещаемостта от чужденци. В средата на последното десетилетие на миналия век Гърция е посетена от 10 130 000 души, а през 2011 г. броят на туристите, предпочели да изкарат почивката си на Егейско море, вече е 16 427 000 души.

Гърция предлага всякакви видове туризъм, като морският и историческият са най-популярни. Именно археологическите площадки с останките от цивилизациите, които са обитавали тези земи в миналото, в това число и древногръцката, са причината Гърция да е една от най-популярните дестинации в Европа.

Гръцкото правителство държи на чистотата на плажовете и морската вода, което без съмнение се оценява позитивно от посетителите.

Основният поток от туристи идва от Европейския съюз (12.6 милиона души за 2009 г.), но страната се посещава също така и от хора от целия свят – от Северна и Южна Америка (600 хиляди за 2009 г.), от Азия (500 хиляди на годишна база) от Африка (100 хиляди за 2009 г.) и т.н. Най-много са туристите от Великобритания (2.6 милиона), Германия (2.3 милиона), Албания (1.8 милиона) и България (1.1 милиона), според данни от 2007 г.

Българският и хърватският подход към туризма - личи си по рекламата

До съвсем скоро българският морски туризъм разчиташе предимно на летовници от бившия Съветски съюз, най-вече от Русия и Украйна. Но сле...

Българите са четвъртата нация в света, която най-често посещава Гърция.

1 - Турция

Най-посещаваната балканска страна е Турция. Тя е и шестата най-посещавана в света, като пред нея се нареждат само Франция, Съединените щати, Китай, Испания и Италия.

В периода 1995-2011 г., в сравнение с всички останали балкански държави, най-голям скок в броя на посетителите от чужбина бележи именно Турция.

От 7 милиона през 1995 г., през 2011-та пътешествалите до югоизточната ни съседка чужденци са вече цели 34 милиона. 37 795 000 са били туристите в Турция през бурната за страната 2013 г.

Загубите за Тунис от атентата в Сус са около 450 млн. евро

Икономическите щети за Тунис след кървавия атентат срещу гости на хотел в туристически комплекс в град Сус може достигнат 450 млн. ев...

През 1999 г., поради тежките земетресения край бреговете на Мраморно море, които нанасят сериозни щети и отнемат живота на десетки хиляди души, се наблюдава временен спад в ръста на чуждестранните туристи, който обаче още през следващата година бележи нов рекорд: 9 586 000 души посещават Турция през 2000 г., въпреки природните бедствия от изминалата година. 

Освен с морето и археологическите площадки, Турция привлича много туристи и благодарение на ниския стандарт на живот в страната, който без съмнение позволява на бедни европейци да почиват евтино, а в същото време и луксозно.

Сред проблемите пред туризма са все още лошата инфраструктура, както и замърсяването на морето с отпадни води.

Използвани източници: 2010 Western Balkans Policy Review; 2011 World Bank Development Index; Mинистерство на икономиката и енергетиката на Република България; The Official Portal of the Cyprus Tourism Organisation; Official Tourism Portal of Turkey;  The Official Website of the Greek Ministarstvo turizma Republike Hrvatske; Macedonia’s Official Tourism Portal; Turisticka Organizacija Srbije; World Travel % Tourism Council; World Tourism Organization и др.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com