Туризма издърпва гръцката икономика от рецесията

25088
Туризма издърпва гръцката икономика от рецесията
Снимка: Getty Images / Guliver

Гръцката рецесия изглежда е към края си. Икономиката на южните ни съседи се е свила с 0,2% през второто тримесечие в сравнение с производството за същия период миналата година, предаде БГНЕС.

Макар че това е 24-тото поред тримесечие, в което се отчита спад, данните показват подобрение от спада през първото тримесечие в размер на 1,1%.

В Гърция туристическият сезон е рекорден. Гръцкият статистически орган ЕЛСТАТ прави положителна прогноза за края на годината. "Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция за второто тримесечие показват, че икономиката бавно излиза от бездната. Проучванията показват, че възстановяването на Гърция продължава и през третото тримесечие", отбелязва икономистът Джеймс Хоуат в икономическото издание Capital Economics.

ЕЛСТАТ преразглежда данните си за първото тримесечие, които се оказаха по-лоши от първоначалната оценка за свиване от 0,9%. Европейската комисия също прогнозира, че Гърция най-накрая ще излезе от рецесията тази година, а може дори да отчете растеж от 2,9 на сто през 2015 г.

През месец май безработицата леко е намаляла, но се задържа на 27,2% от работната сила. "Държавата все още е твърде слаба, за да намали огромния си публичен дълг, без значителна помощ отвън", отбелязва Джеймс Хоуат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com