Турция върви към коалиция между съперници

5417
Турция върви към коалиция между съперници

Главната опозиционна партия в Турция е готова за коалиция с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), което е умерено ислямистка.

"Макар и да знаем високата цена на коалиционното управление, ние сме готови да поемем тази отговорност за доброто на страната", заяви за вестник "Хюриет" лидерът на Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу (на снимка вдясно при среща с премиера и лидер на ПСР Ахмет Давутоглу). Загрижени сме от интересите на Турция повече от интересите на партията. Всяко отлагане (за сформиране на правителство) вдига цената, която Турция ще трябва да плати", подчерта той.

След парламентарни избори на 7 юни пропрезидентската партия ПСР загуби мнозинството си за пръв път от 2002 година и сега е принудена да търси коалиционен партньор сред другите партии, предаде АФП. След изявлението на Кълъчдароглу вероятността от коалиция между ПСР и неговата социал-демократическа формация е много по-вероятна от варианта на коалиция с Партията на националистическото движение, която е трета от изборите на 7 юни. РНП освен това е партията, която отстоява светското начало в турската политика, тя се обявява да наследник на Кемал Ататюрк.

Изявлението на Кълъчдароглу идва след вълната от насилие в Турция, зад която стоят джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) и кюрдските сепаратисти. При атентат, организирана от (ИД) по-рано тази седмица, загинаха 32 души.

Междувременно по-рано днес двама турски войници загинаха, а четирима са ранени при атентат с кола бомба срещу техния конвой в югоизточната част на страната, която е населена предимно с кюрди. Бомбата избухнала, докато войниците пътували в провинцията Диарбекир. Започнала е голяма операция за издирване на извършителите. Атаката идва след като въоръженото крило на Кюрдска работническа партия (ПКК) заплаши, че повече няма да спазва примирието от 2013 г., тъй като Турция бомбардира позициите им в северната част на Ирак.

Посланиците на НАТО се събират в сряда в Брюксел по искане на Турция, която е застрашена от действията на групировката "Ислямска държава" и прокюрдските сепаратисти, предаде още АФП. "Турция поиска срещата във връзка със сериозността на положението след ужасните терористични атаки през последните дни, а също за да информира съюзниците за предприеманите мерки", гласи съобщението на алианса. Съюзниците от НАТО отблизо следят ситуацията и изразяват солидарността си с Турция, добавя се в съобщението. Анкара задейства клауза от Вашингтонския договор, според който такава среща може да поискана всеки път, когато страна-членки прецени, че е застрашена нейната териториална цялост, политическа независимост или сигурност.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган и Владимир Путин обсъдиха положението в Близкия изток в телефонен разговор, състоял се по инициатива на турската страна, съобщи прес службата на Кремъл, цитирана от ТАСС. "Държавните ръководители размениха мнения за положението в Близкия изток, най-вече в Сирия и Ирак, с оглед на засилване на многостранната и двустранна координация за повишаване на ефективността от противодействието на заплахите, идващи от "Ислямска държава". Подчертано бе, че за успешната борба срещу разпространението на тероризма и екстремизма е необходима консолидация на усилията на всички заинтересовани държави върху международно-правна основа", отбелязва се в съобщението.

В същото време Истанбул стана арена на сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност. Причината бе убийството на ляв активист при полицейски акции по-рано тази седмица. Протестиращите хвърляха камъни и коктейли "Молотов" по полицаите, които отговориха с водно оръдие, пластмасови куршуми и сълзотворен газ. Някои протестиращи издигнаха на барикади. Ситуацията станала толкова напрегната, че полицаите патрулирали само в бронирани автомобили. Повечето протестиращи се пазели от газа с носни кърпи, увити по лицата, а други носели противогази.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com