Турция се включва активно в удари срещу ИД, дава база на САЩ

7489
Турция се включва активно в удари срещу ИД, дава база на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция ще участва активно във въздушните удари срещу „Ислямска държава“ (ИД), след като позволи на САЩ да използват базата „Инджирлик“. Това заяви днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

"Със САЩ сключихме споразумение и Турция ще отвори базите си за тях. Анкара ще се присъедини активно към въздушните удари и към борбата“ срещу джихадистката група „Ислямска държава“, посочва е министърът, предаде "Фокус". "В момента се опитваме да убедим членовете на международната коалиция в необходимостта от глобална и координирана стратегия за заличаване“ на „Ислямска държава“, добави Чавушоглу.

Турция отрече да атакува сирийските кюрди

Турската армия не е насочена срещу сирийски кюрди, независимо от съобщенията, че Анкара е обстрелвала кюрдско селище в Сирия. Това съо...

Турция не е искала крупна военна помощ от НАТО за кампанията си срещу ИД и крайните кюрди, посочи от своя страна генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг ден преди свикана от Анкара среща на страните членки на НАТО. „Турция има много силна армия и мощни сили за сигурност. Така че, разбираемо е, че не е отправяла молба за мащабна военна помощ от НАТО“, заяви Столтенберг.

Той предупреди Анкара, че с ударите си може да застраши напредъка, който бе отбелязан през последните години в опитите за установяване на примирие с кюрдите в Турция.

Междувременно Турция започна разследване, за да изясни какво се е случило в понеделник, след като по-рано бе съобщено, че турската армия е извършила удар по кюрдските сили в Северна Сирия. Световните медии разпространиха информацията, че в понеделник сутринта турски танкове са обстреляли село в северната част на Сирия, което e под контрола на кюрдите. Според информацията най-малко четирима души са ранени при атаката, която е извършена срещу селището Зор Магхар, провинция Алепо.

Малко по-късно пожелал анонимност високопоставен турски представител заяви, че военните операции, които Турция провежда в Сирия и Ирак, не са прицелени в сирийските кюрди. „Операциите имат за цел да неутрализират заплахите за националната сигурност на Турция, а Демократичната партия на единството, както и други подобни групи не са сред целите на военните операции“, заявил е източникът.

НАТО свиква посланическа среща по искане на Анкара

Посланиците на НАТО се събират в сряда в Брюксел по искане на Турция, която е застрашена от действията на групировката "Ислямска държ...

Анкара извършва удари по джихадистите в Северна Сирия и по членове на забранената в Турция организация Кюрдска работническа партия (ПКК), които са намерили укритие на територията на Ирак.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com