Турция предупреди: Не сме казали "да" на "Турски поток"

29131
Турция предупреди: Не сме казали "да" на "Турски поток"

Леко предпазливи позиции изказват Русия и Турция за обявения на 1 декември, 2014 година от руския президент Владимир Путин.

Пред БГНЕС пресцентърът на "Газпром" обявява следното: "Ние можем да потвърдим, че "Южен поток" е закрит. В момента планираме изграждането на нов газопровод за Турция. Този проект се намира на ранен етап на осъществяване. Президентът на Газпром" Алексей Милер и председателят на борда на директорите на "Боташ Петролиум Пайплайн Корпорейшън" Мехмед Конук подписаха на 1 декември в Анкара Меморандум за взаимно разбирателство, който е основата за новия проект.

Междувременно турският премиер Ахмет Давутоглу предупреди, че "Турски поток" все още не е одобрен от страната му. "Анкара с удовлетворение разгледа руското предложение за строителството на газопровода "Турски поток", заяви Давутоглу на работната вечеря в Давос, където се провежда Световния икономически форум.

"Ако Турция приеме това предложение, ще се заемем първо с оценяването на проекта. Ние с удоволствие приветствахме инициативата на Русия по темата. Но все още не сме приели офертата, не сме казали и "не".

Необходимо е първо да проучим доколко проектът е реален и целесъобразен и какво влияние ще окаже. След това ще вземем решение", заяви Давутоглу, подчертавайки, че никой няма право да критикува Анкара за интересите й в подобни проекти.

Българският прочит

От 1 декември до ден-днешен всички руски официални лица, сред които премиерът Дмитрий Медведев, министърът на енергетиката Александър Новак, външният министър Сергей Лавров, президентът на "Газпром" Алексей Милер многократно са заявявали, че проектът "Южен поток" е закрит, а на дневен ред е "Турски поток". Тази позиция на Москва беше потвърдена и в средата на миналата седмица, когато заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович беше на посещение в Русия. Тогава той бе помолен от българския премиер Бойко Борисов да сондира позицията на Москва относно бъдещето на "Южен поток" и предлагания проект за газов хъб край Варна.

Въпреки че Русия се е отказала от "Южен поток" още на 1 декември, България възнамерява да продължи с реализирането на проекта. Това стана ясно от правителствената програма на кабинета "Борисов", която беше представена официално днес. Докато няма официално решение за спирането на този проект, "Южен поток" остава в управленската програма на правителството, заяви вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова.

"Южен поток България" работи за получаване на разрешение за строителство

"Южен поток България" продължава да работи. Това съобщи изпълнителният директор на проекта Димитър Гогов пред БНТ. Единствената цел на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com