Турция няма да разреши на бежанците да преминат границите с България и Гърция

9822
Турция няма да разреши на бежанците да преминат границите с България и Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

До 3 дни ще върнат сирийските бежанци, които се опитват да се придвижат от Истанбул към границата за Гърция или България. Това съобщиха от областната управа на Истанбул, предаде БНР.

Втори ден близо 2 000 мигранти, главно от Сирия и Ирак, са окупирали истанбулската автогара. Полицията не пуска пътническите автобуси за пограничния град Одрин.

Хърватия ще разреши на бежанците да минат през територията ѝ

Хърватия ще разреши на бежанците да преминат през територията ѝ. Това съобщи премиерът Зоран Миланович, цитиран от AFP. Първата група ...

От време навреме сред бежанците се издигат гласове на протести и недоволство. Подсказано бе, че ако бежанците не се подчинят, ще бъдат върнати обратно, ако се наложи със сила. Но първо ще се опитат да ги склонят. Съобщава се, че около 500 души от Истанбул доброволно са склонили да се завърнат в лагерите.

Части от силите за борба срещу безредиците и бронирани коли със сълзотворен газ и водни оръдия са разположени на автогарата и в околните квартали, в готовност да се намесят ако се наложи.

Валията Дурсун Али Шахин заяви, че е сформирана съвещателна маса за обсъждане на мерките, които ще бъдат предприети за връщането на бежанците, с участието на отговорни представители от Анкара и Истанбул.

Един от тях, който пожела анонимност, заяви, че в никакъв случай турските власти няма да разрешат на мигрантите да преминат през западните граници към Европа. Трябва да ги спрем, защото Европа затвори границите и ако ги пуснем, ще бъдат подложени на още по-големи опасности. В лагерите ще бъдат по-добре защитени.

Одринските власти също се подготвят в разстояние на 3 дни да върнат обратно стотиците бежанци, които се намират в града. Междувременно големи групи мигранти от Сирия и Ирак продължават да прииждат в Одрин с цел да достигнат териториите на България и Гърция. В момента около 1000 бежанци се намират в града, но под контрола на полицияти.

Отпуснаха допълнителни 5 млн. лв. за справяне с бежанската вълна

Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 5 млн. лева, съобщават от Министерс...

Други групи са разпънали палатки край европейската магистрала, която води към Капъкуле, но полицията не разрешава да продължат. Групи бежанци продължават да вървят пеш по пътя към Одрин.

Жители на Одрин раздават вода и храна на бежанците. Те обаче са категорични, че искат да заминат за Европа и че няма да се откажат.

По българските граници

Няма сериозен миграционен натиск по българските граници. Това каза на брифинг директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” главен комисар Антонио Ангелов, предаде "Фокус".

"Не се наблюдава пик на хората, преминаващи през границите ни. Обстановката по всички наши граници е сравнително спокойна за сезона и не наблюдаваме големи групи, които да се придвижват към нашата територия”, добави той. Ангелов увери, че към момента “Гранична полиция със съдействието на ГД „Национална полиция” полага всички необходими усилия българските граници да останат спокойни на фона на цялата обстановка в Европа.

Над 200 бежанци са хванати на границата ни с Турция

Повече от 200 бежанци са спрени от полицаите на българо-турската граница при опит да влязат в България. Други 32-ма души са арестувани...

"Имаме завишен натиск, но той е характерен за всички граници на ЕС в момента. Засега и надявам се за в бъдеще усилията, които МВР и цялото правителство полагат, дават резултат. Наблюдаваме много внимателно всички процеси и сме в непрекъснат контакт с колегите от нашите съседни държави. Имаме смесени комисии и смесени патрули, чрез които информацията се предава моментално”, обясни той.

От началото на годината в страната ни са влезли 7 640 души, което с 3000 повече в сравнени със същия период на миналата година. По думите му, за последните 24 часа са били заловени 54 души на границата ни, 21 от които са открити в превозни средства. 242 души не са допуснати да влязат в страната ни, съобщи главният комисар. Ангелов обясни, че тези цифрите са средни на фона на броя на задържаните ежедневно хора.

"Използваме всички налични сили на Гранична полиция и полагаме усилия да запазим не само българската граница, но и външната граница на ЕС. Не казвам, че сме остров на спокойствието, далеч съм от тази мисъл, но чрез усилията, които полага Гранична полиция и чрез разбирането, което получаваме от правителството успяваме да не позволим българската граница да се превърне в отворена врата за бежанците към Европа. Но все пак на света няма граница, която да бъде покрита на 100% и да не може да мине нито един човек през нея”, каза още Антонио Ангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com